1. april – Svetski dan šale i borbe protiv alkoholizma

1. april - Svetski dan šale i borbe protiv alkoholizma

1. APRIL je Svetski dan šale. Pored toga u svetu se na ovaj datum obeležava i Svetski dan borbe protiv alkoholizama, a alkoholizam nije ni šala ni štetna navika već ozbiljna bolest.

Sama činjenica da neko uzima alkoholna pića povremeno i odmereno ne podleže terminu alkoholizma. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije alkoholizam je uživanje alkokohola ,stvaranje postepene zavisnosti kod čoveka uz štetne posledice po njegovo duševno i telesno zdravlje.

Zivimo u teškom vremenu, gde su ljudi skloni opuštanju uz koju „čašicu“, što je pogrešno jer alkohol nije i ne može nikome biti oslonac! Uz porodicu, prijatelje, smeh, posao, druženje… sve teškoće lakše prebrodimo. Alkoholizam nam sve ovo uništava, a teškoće zapravo ni ne sprečava, ni ne rešava… nego ih, naprotiv, povećava.

Upravo je prvi i alarmantni znak rane faze bolesti kada osoba postane svesna direktne veze između pijanstava i „olakšanja“.
Posebno zabrinjava sve veći broj mladih koji konzumiraju alkohol neumereno, neodgovorno a nekada čak i zarad dokazivanja da su odrasli… Nasuprot njihovom verovanju da se utisak zrelosti dokazuje na taj način, omladinu je potrebno edukovati o posledicama ovakvog ubeđenja… i učiti ih kako da zapravo budu „odrasli“.

Alkoholizam je bolest i pojedinca i njegove porodice. Simptomi alkoholizma su takvi da neminovno pogađaju i članove porodice alkoholičara i zadaju teške muke. Tako je i prilikom lečenja potrebna velika podrška i staloženost porodice.

Alkoholizam se razvija u fazama. Pomenuli smo prvu fazu ( veza piće-olakašanje ) koja koja je inicijalni alarm, a kritična faza je gubitak kontrole nad pićem tj. i najmanja količina konzumiranja alkohola koja stvara želju za uzimanjem narednog (još kojeg) pića.

Kao osećaj bega od realnosti ili potpuno predavanje „slatkom“ poroku alkoholizam kod bolesne osobe postaje najveće intresovanje, zanemarujući obaveze, odgovornosti i dotadasnji način zivota… Ukoliko tada, pre svega uz podršku porodice, alkoholičar ne reši da počne sa lečenjem, nastupa najgora, hronična faza..

Lečenje od alkoholizma je kompleksno. Pored lekova neophodna je psihoterapija kao i porodična terapija. Neki uspeju sami da se izbore jer se „podsete“ sistema vrednosti i ubeđenja za koja žive, u nekima porodica uspe da sprovede „kritiku“ koja urodi plodom ali, kod najtežih oblika lečenju je potrebno pristupiti ozbiljnije.

Danas je Svetski dan borbe protiv alkoholizma. Ukoliko konzumirate alkohol budite u tome umereni jer tako čuvate i štitite i sebe i svoju prodicu.

Danas je i Svetski dan šale. Šalite se i smejte puno. Smeh je najbolji lek.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: