10 saveta za zdravo mršavljenje

10 saveta za zdravo mršavljenje

Gubitak težine je izazov i postoji mnoštvo različitih mišljenja na tu temu. Međutim, ista veličina ne pristaje svima posebno kad je u pitanju mršavljenje.

 

Osnovne razlike, kao što su starost, pol, tip tela, medicinski problemi, fizička aktivnost, genetika, prošla iskustva sa dijetama, pa čak i preferencije u ishrani mogu uticati na sposobnost osobe da smrša.

Prekomerna težina može biti povezana sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Iako ne postoji „savršena“ dijeta za mršavljenje, istraživanja podržavaju određene univerzalne načine ponašanja koja mogu biti od koristi. Neka od njih su izbacivanje gaziranih i slatkih pića, izbegavanje predugog sedenja i fokusirati se na kvalitetu hrane, ne samo na kalorije.

Ovih 10 saveta za zdravo mršavljenje vam mogu olakšati napor, spremite papir i olovku i možemo da počnemo.

  1. Veoma je bitno da znate odakle da počnete. Vodite evidenciju hrane koju konzumirate u naredna tri dana. Obratite pažnju na svu hranu koju pojedete i piće koje unesete zajedno sa porcijama. Zabeležite koliko četo jedete van kuće, da li nosite hranu za poneti ili je kupujete.
  2. Usredsredite se na cilj i napravite plan. Koji je vaš cilj? Da li želite da smršate kako biste poboljšali svoje zdravlje? Sanjate li da se uvučete u stare farmerke? Da li imate ideju kako ćete postići željeni cilj? Da li ćete kuvati više obroka kod kuće? Da li ćete jesti manje porcije? Plan promena započnite malim koracima.
  3. Identifikujte prepreke na koje možete naići i načine za njihovo prevazilaženje. Da li bi zauzet raspored mogao da odloži odlazak u teretanu? Rešenje, probudite se sat vremena ranije. Da li vas je prazna ostava sprečila da kuvate kod kuće? Potražite zdrave recepte, a zatim idite u prodavnicu naoružani spiskom sastojaka koji će vam biti potrebni za njihovu pripremu.
  4. Identifikujte trenutne navike koje dovode do nezdrave ishrane. Da li imate običaj da se opustite i nagradite sebe grickanjem ispred televizora? Da li preskačete ručak samo da biste se izgladneli do podneva, da li ste spremni da pojedete sve što vam se nađe na vidiku? Da li pojedete sve što se nalazi na tanjiru čak i nakon kad osetite da ste siti?
  5. Kontrolišite svoje porcije. Upoznajte se sa standardnim veličinama serviranja. Da li ste znali da je jedna preporučena porcija živine ili mesa veličine špila karata za igru? Ili da je jedna porcija testenine od 1/2 šolje sasvim dovoljna?
  6. Spoznajte znakove gladi i sitosti. Budite svesni razlike imeđu fizičke i emocionalne gladi. Da li jedete kada osetite da vaše telo ima potrebu za hranom? Ili jedete kada ste pod stresom, kada vam je dosadno, kada ste umorni, tužni ili uznemireni? Pokušajte da prestanete da jedete pre nego što se zasitite (potrebno je oko 20 minuta da vaš mozak registruje signale „prestanite da jedete“ iz stomaka). Hrana koja vam može pomoći da se osećate sito uključuje namirnice bogate vlaknima poput povrća, žitarica celog zrna, pasulja i mahunarki, proteini kao što su riba, živina i jaja i voda.
  7. Fokusirajte se na pozitivne promene. Za promenu ponašanja i navika je potrebno vreme – najmanje tri meseca. Ne odustajte ako na kratko skrenete sa puta. Zatražite podršku od drugih i odvojite vreme da proučute promene koje ste do sada napravili.
  8. Pokušajte sa pravilom 80/20. Ostanite na putu 80% vremena, ali ostavite malo prostora za nekoliko popuštanja. Ne želite da se osećate zakinuto ili krivo.
  9. Fokusirajte se na opšte zdravlje. Hodajte, plešite, trčite, vozite bicikl, čistite baštu – pronađite aktivnosti u kojima uživate i radite ih svaki dan. Ne razmišljajte o dijeti već  pronaćite seznosku, kvalitetnu i zdravu hranu.
  10. Jedite polako i pažljivo. Uživajte u celokupnom iskustvu jedenja. Odvojite vreme da uživate u aromama, ukusima i teksturi obroka koji je pred vama.

Promena ponašanja zahteva vreme i trud. Ako napravite nekoliko malih koraka danas, sutra ćete promeniti zdravlje.

Da li ste znali da uz Capsil tablete i blagu dijetu, koja podrazumeva zdrav način ishrane, mesečno možete smršati 3-5 kg?

Potražite Capsil u svim apotekama ili poručite putem našeg web shop-a već danas!

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: