5 načina za održavanje zdravlja prostate

5 načina za održavanje zdravlja prostate

 

Žlezda veličine oraha zvana prostata nalazi se između baze penisa i bešike. Ova mala žlezda ima moćan i ozbiljan posao: mora da proizvodi semenu tečnost koja prenosi spermu do partnera i omogućava ejakulaciju.

Kada vaša prostata nije zdrava, ni vi se ne osećate dobro. Iako je najčešće stanje koje utiče na prostatu benigna hiperplazija prostate (uvećana prostata), najsmrtonosniji je rak prostate, koji ubije više od 75.000 muškaraca u Evropi svake godine.

Pošto se prostata nalazi tako blizu bešike, ako postane prevelika, može ometati sposobnost mokrenja. Iako uvećana prostata ne izaziva rak, i uvećana prostata i rak prostate imaju slične simptome, uključujući urinarnu inkontinenciju, nekontrolisano kapanje mokraće i neuspeh pražnjenja urina.

Rak prostate je ređa pojava, međutim, uvećana prostata je uobičajena pojava, a njen rizik raste sa godinama.

Podstičemo vas da usvojite sledećih pet životnih navika za zdravu prostatu, bez obzira koliko godina imate. I na sreću, navike za zdravu prostatu takođe povećavaju vaše opšte zdravlje.

 

Jedite svežu i zdravu hranu

Voće i povrće su puni fitonutrijenata i antioksidanata koji pomažu vašim ćelijama da ostanu zdrave i napunjene. Najlakši način da poboljšate svoju ishranu je da pređete na mediteransku ishranu bogatu biljkama, koja je takođe puna zdravih masti, kao što su avokado i masline.

U to spadaju ukusne namirnice, kao što su:

 

  • Masne ribe, uključujući lososa
  • Živina i jaja u umerenim količinama
  • Mnogo voća i povrća
  • Pasulj i mahunarke
  • Maslinovo ulje, masline i avokado
  • Orasi i semenke
  • Integralne žitarice
  • Skromne količine crnog vina
  • Ograničene količine nemasnog crvenog mesa i mlečnih proizvoda

Ako svojoj hrani dodate začine i začinsko bilje, ne samo da ćete je učiniti ukusnijom, već ćete imati koristi od njihovih zdravstvenih svojstava.

 

Smanjite ili izbacite alkohol i prerađenu hranu

I alkohol i prerađena hrana mogu izazvati nezdravu upalu u vašem telu. Probajte da eliminišete prerađenu hranu, koja takođe sadrži malo hranljivih materija i mnogo hemikalija koje bi mogle da ugroze vaše zdravlje.

Kada se fokusirate na hranu kao nutrijente umesto na samo ukus, možda ćete unositi dovoljno voća, povrća i druge dobre hrane, da neće biti mesta za prerađenu hranu siromašnu nutrijentima, alkohol i druge užitke.

 

Vežbajte više

Da bi vaša prostata i drugi organi bili zdravi, budite sigurni da se krećete tokom dana i takođe vežbajte nekoliko puta nedeljno. Prošli su dani kada su jedna ili dve šetnje nedeljno smatrale dovoljnim. Sada se morate kretati svaki dan kako bi održali vaše zdravlje.

U stvari, sedenje duže od 30 minuta bez ustajanja je loše za vaše telo kao i pušenje. Svakih pola sata ustanite i protegnite se i hodajte nekoliko minuta.

Takođe budite sigurni da radite vežbe od kojih se znojite. Više vežbanja i bolja ishrana smanjuju jedan od glavnih faktora rizika za uvećanu prostatu i rak prostate – gojaznost.

 

Kntrolišite hormone

Kako muškarci stare, oni gube testosteron, koji pomaže u održavanju zdravlja prostate. Dovoljno visoki nivoi testosterona takođe održavaju vašu mišićnu gustinu i snagu, tako da brže sagorevate kalorije.

Ako imate nizak testosteron, možda ćete početi da akumulirate masnoću i gubite mišiće. Što ste teži, veća je verovatnoća da ćete razviti probleme sa prostatom.

 

Redovno obaviljajte pregled prostate

Kao deo vašeg godišnjeg zdravstvenog pregleda, proverite zdravlje vaše prostate. Svaki muškarac treba da obavi digitalni rektalni pregled. Učestalost pregleda zavisi od nekoliko faktora, uključujući godine i trenutno zdravstveno stanje.

Ako imate između 55 i 69 godina ili imate visok rizik od raka prostate, trebali biste da obavljate pregled prostate najmanje jednom godišnje.

Možda će vam trebati i suplementi kako biste osigurali da dobijete sve vitamine i minerale koji su potrebni za zdravlje prostate.

 

PROSTATIN + je potpuno prirodni preparat sa ekstraktima testeraste palme, semena bundeve, koprive i vrbovice.

Smanjuje tegobe koje izaziva uvećana prostata, pomaže kod otežanog i učestalog mokrenja.

Doprinosi normalnoj spermatogenezi i poboljšava potenciju.

 

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: