Intimna higijena tokom mesečnog ciklusa – imperativ ženskog zdravlja

Intimna higijena tokom mesečnog ciklusa - imperativ ženskog zdravlja

Menstruacija, koliko god bila zajednička svim pripadnicama ženskog pola, opet se razlikuje od žene do žene.

Kako po svojoj učestalosti, trajanju, boji, tako i ostalim simptomima. I upravo oni mogu puno reći kakvo je ginekološko zdravlje žene.

Stoga je od najvećeg značaja voditi računa i o intimnom zdravlju, posebno tokom menstrualnog ciklusa.

Menstruacija je sasvim prirodna stvar i ne treba je se stideti. Žene često preteruju sa higijenom, ali to ne znači da čine dobro svome zdravlju. Dovoljno je da koristite sapun koji ima pH sličan vašem telu. Ali, ono što bi trebalo izbegavati tokom mesečnog ciklusa svakako su agresivna sredstva poput gelova za tuširanje i raznih kozmetičkih preparata poput vlažnih maramica. Takvi proizvodi mogu izazvati iritaciju.

 

Tokom ciklusa nužno je često menjati uloške ili tampone. Bez obzira na mogućnost upijanja, poput onoga kojeg imaju Gentle day ulošci, preporučuje se izmena svakih dva do četiri sata zavisno od natapanja. U slučaju jačih, obilnijih i dužih menstruacija, obavezan je pregled kod ginekologa radi mogućih zdravstvenih komplikacija.

Vrlo je važno tokom ciklusa obratiti pažnju i na sadržaje koji se pojavljuju na ulošku, a u slučaju bilo kakvih anomalija, pojave ugrušaka, promene boje, obavezno kontaktirajte svog ginekologa.

Tokom menstruacije trebalo bi da vodite računa i o donjem vešu, koji mora biti udoban i širok. Preuske tange mogu iritirati međicu, a s obzirom na to da su u kontaktu s anusom postoji i mogućnost prenosa bakterija.

Najvažnije je da svakodnevno menjamo gaćice, pravilno ih peremo i pazimo na higijenu.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: