Kada ste poslednji put razmišljali o svojim hormonima?

Kada ste poslednji put razmišljali o svojim hormonima?

Mnogi od nas čak ni ne pomisle na njih, u brzini svakodnevnog života, zaboravljajući koliko teško rade ovi neverovatni hemijski glasnici.

 

Za nas ostale, verovatno je da se samo zamislimo o hormonima kada izazivaju haos (PMS, grčeve, teške periode, promene raspoloženja).

Ipak, šta god mislili o njima (i koliko malo o njima možemo misliti!), naši hormoni su tu ceo dan, svaki dan.

U stvari, veoma malo toga što naši neverovatni hormoni ne rade. Od naših raskošnih ooblina do kvaliteta spavanja, pa čak i našeg probavnog sistema, postoji veliki broj stvari kojima se oni bave.

Ipak, uprkos ovome – i uprkos činjenici da „mora da su vaši hormoni“ izgovor za sve! – mnoge od dama još uvek nisu sigurne šta su hormoni zapravo. To uopšte nije kritika, već samo opservacija. Žalosno je što su mnoge teme vezane za hormone tabu, tako da i ne pričamo o njima. Ali ovaj nedostatak razumevanja, zajedno sa pritiscima savremenog života, može dovesti do hormonskog disbalansa. Postoje mnoge stvari koje mogu hormone izbaciti iz ravnoteže.

Koji su znaci hormonske neravnoteže?

Nažalost, svi živimo bolje i brže nego ikada ranije. Kao rezultat toga, vidimo sve više i više ljudi koji pate od problema hormonske neravnoteže. Postoji mnogo stvari koje mogu izbaciti naša tela iz ravnoteže – loša ishrana rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, previše stresa na telu, premalo masnoća i proteina, premalo sna, ili previše toksina.

Znaci hormonskog disbalansa uključuju:

– Promene raspoloženja
– PMS
– Slabo raspoloženje ili depresija
– Kratak fitilj, razdražljivost i bes (ponekad sve odjednom)
– Nedostatak libida
Menstruacije su teške ili neredovne
– Glavobolje i migrene
– Gojaznost
– Suvoća vagine
– Hladne ruke i noge,
– Teškoće kod spavanja
– Osećate se stalno umorni
– Imate grčeve u stomaku, nadutost ili probavne smetnje
– Imaš suviše dlaka na licu, a vlasi kose su tanje
– Imate želju za ugljenim hidratima, šećerima, alkoholom ili drugom hranom

6 načina za uravnoteženje hormona

Prednosti balansiranja hormona su:

– Preokretanje neplodnosti u trudnoću
– Sprečavanje i lečenje akni
– Mršavljenje
– Poboljšani seksualni nagon
– Poboljšani nivo testosterona kod muškaraca

I mnogo, mnogo više!

1. Nahranite svoje telo

Unošenje hrane čini sastavni deo naših hormona. Naročito je potrebni da unosimo zdrave masti i proteine da bismo proizveli zdrave hormone. Takođe, trebalo da izbacimo obrađenu hranu i rafinisane šećere!

2. Upravljajte stresom

Da, lakše je reći to nego uraditi, ali kada se osećamo kao na žici ili u stalnom stresnom režimu, naša tela proizvode previše kortizola – hormona stresa. Ovo opterećuje telo i može izbaciti naše hormone iz ravnoteže. Preporučujemo kratke meditacije i duboko disanje u smanjenju stresa. Takođe, probajte sa Vitalonovim LEXOVAL FORTE i KONOPLJA NERVAL potpuno prirodnim preparatima.

3. Jedite više zeleniša

Zeleniš kao što su spanać, blitva i kelj mogu pomoći da se očisti telo i podupre jetra, koja ima važnu ulogu u hormonalnoj ravnoteži.

4. Izbacite kafu

„Nemojte samo kafu, molim vas“, neko će reći! Ali dok je malo kvalitetne kafe u redu, većina nas preteruje i to je povezano sa pogoršanjem PMS simptoma. Pokušajte da smanjite vreme dok pokušavate da koristite alternative kao što je zeleni čaj, koji je niži u kofeinu i visok u antioksidansima.

5. Izlečite stomak i težite zdravom varenju

Nezdrava creva može izazvati pustoš u vašem probavnom sistemu i uzrokovati hormonalne probleme. Da biste očistili creva, izbegavajte prerađenu hranu, dodane šećere i hidrogenirana ulja. Jedite hranu za uspostavljanje ravnoteže u crevima, između ostalog i fermentisane namirnice kao što su kiseli kupus i hrana bogata vlaknima kao što je zeleno povrće.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: