Kako da se zaštitite od očnih problema kada imate dijabetes

Kako da se zaštitite od očnih problema kada imate dijabetes

Kako da se zaštitite od očnih problema kada imate dijabetes

 

Kako dijabetes utiče na vaše oči?

Ako imate ovu bolest, veća je verovatnoća da ćete imati probleme sa očima, uključujući dijabetičku retinopatiju, dijabetički makularni edem, kataraktu i glaukom. Oni mogu uzrokovati slab vid, pa čak i gubitak vida. Najbolji način da sprečite ove probleme je da dobro upravljate dijabetesom kako biste izbegli visok nivo šećera u krvi koji može dovesti do oštećenja krvnih sudova i proteina oštećenih glukozom.

Kako da zaštitie oči kada imate dijabetes?

Redovna vežba

Umereno vežbanje snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a podiže i „dobar“ HDL holesterol – i to su sve dobre vesti za krvne sudove u vašim očima. Čak se i brza šetnja i čišćenje kuće računaju kao fizička aktivnost. Većina ljudi treba vežba najmanje 30 minuta svaki dan. Proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete novi program fizičke aktivnosti.

 

Riba

Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi poput lososa, skuše i sardine su povezane sa nižim stopama dijabetičke retinopatije. Naučnici misle da pomažu u zaštiti od upale i abnormalnog rasta krvnih sudova u očima.

Omega-3 takođe pomažu vašem holesterolu, koji je dobar za vaše krvne sudove i samim tim dobar za vaše oči. Dve porcije nedeljno bi to trebalo da postignu.

 

Meditacija

Stres može povećati nivo glukoze u krvi, kao i krvni pritisak. Stručnjaci kažu da vam meditacija može pomoći da rešite probleme od dosadnih briga i da se oslobodite mučnih, beskorisnih misli. Olakšajte svoj um i rasteretite svoje telo! Pogledajte aplikaciju za meditaciju, razgovarajte sa terapeutom ili isprobajte grupni čas meditacije.

 

Voda

Dehidracija može povećati nivo šećera u krvi. Ali pošto gazirana pića i sokovi mogu povećati nivo glukoze, pijenje vode je bezbednije. Ako niste ljubitelj obične, bezukusne vode, dodajte voće ili začinsko bilje (jagode, mentu…) za ukus bez dodavanja šećera.

 

Naočare za sunce

Snažni UV zraci sunca mogu oštetiti vaše oči i povećati mogućnost za probleme sa očima, uključujući kataraktu. Pošto ne možete da promenite činjenicu da imate dijabetes, uradite nešto u vezi sa onim što možete kontrolisati. Čak i oblačnim danima, nosite naočare za sunce koje blokiraju UV-A i UV-B zrake.

 

Zelene povrćke

Tamno, lisnato zelje kao što su kelj, spanać, rimska salata, i zelena repa sadrže mnogo hranljivih sastojaka luteina i zeaksantina. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija u vašoj mrežnjači i, uz vitamin E, mogu vam pomoći da izbegnete i kataraktu. Brokoli, grašak, kukuruz i jaja su takođe dobri izvori.

 

Lekovi i suplementi

Da bi lekovi i suplementi uradili svoj posao, morate pratiti uputstva. To uključuje kada, kako i koliko. Ako uzimate insulin, čuvajte ga na odgovarajućoj temperaturi, van sunčeve svetlosti. Postoje i suplementi namenjeni osobama sa dijabetesom. Cimet Hrom + Jabukovo sirće doprinosi snižavanju i održavanju normalnih vrednosti šećera u krvi. Preporučuje se kao pomoćno sredstvo kod dijabetesa tipa 2, insulinske rezinstencije, za snižavanje povišenih vrednosti holesterola u krvi i regulisanje telesne težine.

Obavestite svog doktora da li je vaš šećer u krvi često previsok ili prenizak. Možda ćete morati da prilagodite vašu dozu ili vrstu leka koji uzimate.

 

Vlakna

Vlakna usporavaju oslobađanje glukoze u vaš sistem. Hrana sa puno rastvorljivih vlakana takođe može pomoći u snižavanju nivoa „lošeg“ LDL holesterola. Nutricionisti preporučuju najmanje 20-30 grama vlakana dnevno. Zato započnite jutro ovsenim pahuljicama ili žitaricama na bazi ovasa. Drugi dobri izvori uključuju ječam, pasulj i sočivo, orašaste plodove, patlidžan, i voće sa pektinom (kao što su jabuke, jagode, grožđe i citrusi).

 

Bez cigareta

Pušenje nije samo loše za vaše zdravlje – loše je i za vaše oči. Na primer, duplo je veća verovatnoća da ćete dobiti kataraktu. I to je povrh većih šansi za probleme kod dijabetesa. Pušači imaju veće šanse da dobiju dijabetičku retinopatiju i da se ona brže pogorša.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: