Kako kontrolisati skokove šećera u krvi posle obroka

Kako kontrolisati skokove šećera u krvi posle obroka

Kako kontrolisati skokove šećera u krvi posle obroka

 

Ako pokušavate da upravljate dijabetesom, već znate da je važno pratiti nivo šećera u krvi. Ali kako se nositi sa skokom koji dolazi nakon što jedete? To se naziva postprandijalna glikemija, i ako preduzmete neke jednostavne korake, možete je staviti pod kontrolu i pomoći u izbegavanju zdravstvenih problema.

 

Zašto bi trebalo da pazite na skokove šećera u krvi

Kada vam je šećer u krvi visok, možete dobiti simptome kao što je zamagljen vid ili zbunjenost koji otežavaju fokusiranje ili jasno razmišljanje. Vaša energija takođe može da skoči i možete se osećati nervozno ili neraspoloženo.

Ako vam nivo šećera padne prenisko, možete se čak i onesvestiti. Na duge staze, ako vam šećer u krvi ostane visok, mogli biste biti izloženi riziku od srčanih bolesti, moždanog udara, bolesti bubrega ili drugih problema

 

Kako izmeriti skokove šećera u krvi

Preporučuje se da proverite nivo šećera u krvi neposredno pre obroka uzorkom krvi iz prsta. Zatim ponovite to 1 do 2 sata nakon prvog zalogaja hrane.

Nastavite tako oko nedelju dana. Zapišite vreme i nivo šećera u krvi. Zabeležite sve što mislite da bi moglo da utiče na nivo šećera u krvi, kao što su lekovi ili vežbanje. I ne zaboravite da evidentirate šta ste tačno pojeli, zajedno sa veličinama porcija i količinom ugljenih hidrata.

Koji nivo je previsok nakon obroka? Stručnjaci kažu da je opšti cilj nivo šećera u krvi ispod 180 mg/dL, 1 do 2 sata nakon obroka. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome šta biste trebali da ciljate i nemojte prilagođavati lekove bez prethodnog razgovora sa njim.

 

Kako upravljati skokovima šećera u krvi

Pronađite lek koji vam odgovara. Pravi program insulina ili lekova može napraviti veliku razliku. Uopšteno govoreći, da bi se pokrili skokovi nakon obroka, lekovi koji se deluju brzo i kratko su bolji izbor od onih koji deluju sporo tokom dužeg perioda. Lekar može objasniti vaše opcije.

Kontrolišite šećer u krvi pre obroka. Na taj način, čak i ako poraste nakon što jedete, neće biti tako dramatično.

Pazite šta jedete. Ograničite slatkiše, beli hleb, pirinač, testenine i krompir. Oni imaju tendenciju da izazovu skokove posle obroka.

Vrsta masti koju jedete takođe može igrati ulogu. Studije pokazuju da moćete da kontrolišete skokove šećera u krvi nakon što jedete ako preskočite hranu sa puno putera i umesto toga odaberete obrok napravljen sa malo maslinovog ulja.

Jedite doručak svakog jutra. Čak i kada žurite, nemojte biti u iskušenju da to preskočite. Studija pokazuje da ljudi sa dijabetesom koji ne doručkuju dobijaju veće skokove šećera u krvi posle ručka i večere.

Idealan jutarnji obrok? Jednostavno, obrok pun proteina. Kada doručkujete visoko proteinski doručak, nivo šećera u krvi nakon obroka biće niži nego ako dan započnete hranom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ali proverite sa svojim lekarom šta je prava opcija za vas.

Idite u šetnju posle večere. To je zdrava navika za sve, ali ako imate dijabetes, to je takođe dobar način da sagorite višak glukoze iz obroka.

Vežbanje pomaže u kontroli skokova šećera u krvi povećavajući osetljivost vaših ćelija na hormon insulin. Vežba takođe uzrokuje da mišićne ćelije apsorbuju šećer iz krvi, pomažući da se snizi nivo šećera u krvi. Utvrđeno je da i vežbe visokog i umerenog intenziteta smanjuju skokove šećera u krvi.

Dijetetski suplementi se mogu koristiti za snižavanje glukoze u krvi, snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje holesterola, insulinsku rezistenciju, neuropatiju i prevenciju drugih komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Cimet Hrom + Jabukovo sirće doprinosi snižavanju i održavanju normalnih vrednosti šećera u krvi.

Preporučuje se kao pomoćno sredstvo kod dijabetesa tipa 2, insulinske rezinstencije, za snižavanje povišenih vrednosti holesterola u krvi i regulisanje telesne težine.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: