Kako održativati zdravlje jetre

Kako održativati zdravlje jetre

Kako održativati zdravlje jetre

 

Da li ste znali da se 9 od 10 slučajeva bolesti jetre može sprečiti?

Imate samo jednu jetru, pa je važno da znate kako da se brinete o njoj. Vaša jetra je najveći unutrašnji organ i obavlja stotine elementarnih poslova. Naporno radi i ima izuzetne regenerativne moći, ali može se može usporiti kako starimo.

Zamenite alkohol za kafu

Smanjivanje alkohola je jednostavan način da poboljšate opšte zdravlje. Kada je reč o jetri, studije su otkrila da je mesec dana apstinencije od alkohola dovelo do smanjenja masti u jetri za 15-20%, preteče bolesti jetre. Mala prilagođavanja vaše ishrane, kao što je bezalkoholna alternativa, može imati dugotrajne koristi kada je u pitanju centar za detoksikaciju vašeg tela.

Za ljubitelje kafe, studije su otkrile je da ispijanje čak i jedne šoljice kafe smanjuje rizik od hepatocelularnog karcinoma. Hepatocelularni karcinom je najčešći oblik raka jetre – jedna šoljica smanjuje rizik čak za 20%, dok do pet šoljica dnevno smanjuje rizik za 50%. Odlična vest je da i kafa bez kofeina deluje, tako da možete da smanjite rizik bez dodatnog kofeina.

 

Pokušajte da se smirite završite dan uz čaj od maslačka

Ako imate naviku da si sipate čašu vina kako biste se uveče umirili, pokušajte da dodate čaj od maslačka u svoju rutinu. Može se naći u odeljku za čaj i kafu u supermarketu ili u prodavnici zdrave hrane. Maslačak je bogatog ukusa i može učiniti čuda za vaše zdravlje. Dugo se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih kvaliteta. Studije su otkrile da ekstrakt lista maslačka ima ogroman potencijal u terapijskoj upotrebi za jetru.

 

Pazite na dozu suplemenata

Suplementi izgledaju kao odgovarajuće rešenje za pružanje dodatne nege našem telu. Međutim, prekomerna upotreba može da izvrši pritisak na jetru.Višak gvožđa i vitamina A mogu biti posebno naporni za ovaj istaknuti organ, jer telo ne eliminiše višak ako je doza previsoka. Tačna doza zavisiće od mnogih zdravstvenih faktora o kojima vredi razgovarati sa stručnjacima. Ovi suplementi mogu uticati na vašu jetru jer mogu prouzrokovati da radi više nego što je potrebno

Smanjite unos paracetamola

Još jedan lek na koji treba obratiti pažnju je paracetamol. Mnogi od nas posežu za njim da bi ublažili glavobolju ili simptome prehlade, ali produžena upotreba ili veće doze od preporučenih mogu brzo postati ozbiljan problem za jetru. Preporučena doza za terapijsku upotrebu za odrasle i decu je 500-1000 mg svakih četiri do šest sati, sa maksimalno 4000 mg tokom 24 sata.

Ako imate bolest jetre, preporučuje se da retko koristite paracetamol. Kako je otkriveno da može da izvrši dodatni pritisak na ovaj izuzetan organ i poveća šanse za hepatotoksičnost

Pokrećite svoje telo redovnom fizičkom aktivnošću

Vežbanje je takođe važan faktor u održavanju dobrog stanja jetre. Otkriveno je da su čak i male količine vežbanja bile efikasne u smanjenju nealkoholne masne jetre. Svi učesnici studije su pokazali poboljšanje masti u jetri za oko 18-29%, iako su preduzimali različite nivoe intenziteta u svom režimu vežbanja.

Pored borbe protiv bolesti nealkoholne masne jetre , održavanje zdrave težine važno je za funkciju jetre. Brza šetnja povećava broj otkucaja srca i pomaže vašoj jetri da proizvodi neophodne hranljive materije za varenje. Kretanje takođe može pomoći jetri da pretvori aminokiseline u glukozu kako bi vas održala pod energijom.

 

Konzumirajte dobru hranu i suplemente za zravlje jetre

Lekari se zalažu za ishranu kao odlično preventivno sredstvo za podršku vašoj jetri. Kako ističu lekari, bolest masne jetre se često javlja kada se višak masti skladišti u jetri. Odličan način da smanjite količinu masti uskladištene u jetri je da hranite svoje telo vlaknima iz integralnih žitarica, kao što su raženi hleb, biljni proteini poput sočiva ili širok izbor sezonskog voća i povrća.

Ovih 12 ‘super namirnica’ u vašoj ishrani može pomoći da vaše telo i jetra ostanu u vrhunskoj formi:

 • Bademi
 • Zob
 • Borovnice
 • Losos
 • Soja
 • Čajevi
 • Jogurt
 • Brokoli
 • Pasulj
 • Spanać
 • Bundeva
 • Cvekla.

 

Preporučujemo i Liver Life + čiji je glavni sastojak najpoznatiji i najaktivniji biljni čistač jetre, proizveden od jedne vrste čička – silimarin, koji ima najveći stepen aktivnosti u cilju detoksikacije jetre i celog organizma.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: