Kako poboljšati imunitet

kako poboljšati imunitet

Postoji mnogo suplemenata i proizvoda koji pomažu poboljšanju imuniteta. Ali jačanje imunološkog sistema je malo teže postići nego što mislite – i to sa dobrim razlogom.

Imuni sistem je neverovatno složen. Od prehlade pa do kovida, mora biti dovoljno jak i sofisticiran da se bori protiv raznih bolesti i infekcija, ali ne toliko jak da nepotrebno reaguje – izazivajući razvoj autoimunih poremećaja. Da bi funkcionisao u tako delikatnoj ravnoteži, strogo je kontrolisan raznim faktorima.

Uprkos ovoj složenosti, postoje stvari koje možete učiniti kako biste svom imunološkom sistemu dali ono što mu je potrebno da se odbrani od infekcije ili bolesti.

Evo pet naučno podržanih načina za izgradnju i održavanje jakog, zdravog imunološkog sistema.

Održavajte zdravu ishranu

Kao i kod većine stvari u vašem telu, zdrava ishrana je ključna za jak imuni sistem. To znači da jedete puno povrća, voća, mahunarki, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti.

Osim što vašem imunološkom sistemu obezbedi energiju koja mu je potrebna, zdrava ishrana može pomoći da se osigura da dobijate dovoljne količine mikronutrijenata koji igraju ulogu u održavanju vašeg imunog sistema, uključujući:

Vitamin B6, koji se nalazi u piletini, lososu, tunjevini, bananama, zelenom povrću i krompiru

Vitamin C, koji se nalazi u citrusnom voću, kao i jagodama, paradajzu, brokoliju i spanaću

Vitamin E, koji se nalazi u bademima, suncokretovom ulju, semenkama suncokreta, puteru od kikirikija i spanaću

Pošto stručnjaci veruju da vaše telo apsorbuje vitamine iz izvora ishrane, najbolji način da podržite svoj imuni sistem je da jedete dobro izbalansiranu ishranu.

Redovno vežbajte

Fizička aktivnost nije samo za izgradnju mišića i oslobađanje stresa – ona je takođe važan deo zdravlja i podrške zdravom imunološkom sistemu.

Jedan od načina na koji vežbanje može da poboljša imunološku funkciju je jačanje vaše cirkulacije, što olakšava imunim ćelijama i drugim molekulima koji se bore protiv infekcija da lakše putuju po vašem telu.

U stvari, studije su pokazale da bavljenje samo 30 minuta umerenih vežbi svakog dana pomaže u stimulisanju vašeg imunološkog sistema. To znači da je važno da se fokusirate na to da ostanete aktivni i redovno vežbate.

Hidrirajte se

Voda igra mnoge važne uloge u vašem telu, uključujući podršku vašem imunološkom sistemu.

Tečnost u vašem cirkulatornom sistemu koja se zove limfa, koja nosi važne imune ćelije koje se bore protiv infekcija u vašem telu, uglavnom se sastoji od vode. Dehidracija usporava kretanje limfe, što ponekad dovodi do oslabljenog imunološkog sistema.

Čak i ako ne vežbate ili se znojite, stalno gubite vodu kroz dah, kao i kroz urin i creva. Da biste podržali svoj imuni sistem, vodite računa da tečnost koju izgubite zamenite sa dovoljnim unosom vode — što počinje sa saznanjem koliki bi trebalo da bude vaš dnevni unos vode.

Spavajte dovoljno

Spavanje svakako ne deluje kao aktivan proces, ali u vašem telu se dešava mnogo važnih stvari kada spavate. Na primer, važni molekuli za borbu protiv infekcija se stvaraju dok spavate.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji ne spavaju dovoljno skloniji da se razbole nakon izlaganja virusima, poput onih koji izazivaju prehladu.

Da biste svom imunološkom sistemu dali najbolju šansu da se bori protiv infekcija i bolesti, važno je da znate koliko spavate svake noći, kao i korake koje treba preduzeti ako vam san nije redovan.

Suplementi

Vitamini, minerali i biljke su odličan način za jačanje imunološkog sistema. Kako smo izloženi sve više invazivnih patogena, faktori kao što su starost, loša ishrana i visok stres mogu otežati vašem imunološkom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija.

Pored gore navedenih načina života i ponašanja, preporučuje se i korišćenje  suplemenata u umerenim količinama kako bi imunološki sistem funkcionisao na najbolji mogući način. Dobra vest je da se mnogi suplementi za imunološko zdravlje lako nalaze, efikasni su i bezbedni za celu porodicu.

VITALON u svojoj lepezi proizvoda za jačanje imuniteta ima IMUNOCIT i porodično pakovanje VITAMINA C, od čak 180 tableta. Oba proizvoda možete poručiti ovde.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: