PROBLEM-REŠENJE: Kako se rešiti gasova i nadutosti?

Danas je nadutost poprilično aktuelna tema, naročito među ženama (mada se pojavljuje i kod muškaraca iako oni tome pridaju manje značaja).

Nadutost je pojava, stanje, moguć znak nekog oboljenja (iako uglavnom nije). Osjećaj u trbuhu je neprijatan, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut.

Ova pojava ne mora nužno biti, ali je najćešće povezana sa unošenjem hrane iako nema veze sa gojaznošću.

Uzrok nadutosti može biti i stres, alergija, intolerancija na neku hranu.

Nadutost može bit dosadna i bolna.

Bol se može premeštati i pojavljivati periodično, a gasovi mogu biti prisutni u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Šta je izvor gasova?

Postoji dva izvora intestinalnih gasova:

  • ingestirani gasovi  (uglavnom progutan vazduh ) i
  • gasovi koje proizvode bakterije u kolonu.

Kako se izboriti sa ovim problemom?

Treba isključiti prženu hranu, grickalice i hranu iz pekare.  U pekarskim proizvodima uživamo, ali neprijatan osećaj koji se javlja nakon unetog doručka, užine ili večere je u tolikoj meri neprijatan da brzo zaboraviimo  prednost i funkcionalnost takve hrane.

Često zaboravljamo koliko ovsene pahuljice imaju zdravstvenih prednosti i koliko su korisne za naš organizam. Sadrže dosta biljnih vlakana, a jedan od njih je i beta glukan. Pozitivno deluju na imunitet, pomažu u borbi protiv infekcija i, što je u ovom kontekstu važno, pomažu u regulaciji gasova i nadugosti!

Ovas je žitarica koja ima veću rastvorljivost biljnih vlakana u odnosu na druge žitarice. Vlakna ovsenih pahuljica imaju sposobnost da se rastvaraju u vodi i formiraju gel u kontaktu sa tečnošću. Gel ne samo da ima sposobnost da za sebe veže toksine koje unosimo putem hrane, već veže i višak masnoće, koje zahvaljujući njima izbacujemo iz organizma.

Zaboravimo neprijatnost i krenimo u borbu protiv nadutosti i gasova sa zdravim obrokom.

 

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: