Koliko je važna izloženost Suncu za jačinu kostiju?

Koliko je važna izloženost Suncu za jačinu kostiju?

Danas, pošto se svet modernizovao, ljudi se mnogo više kreću u zatvorenom prostoru, što dovodi do slabe izloženosti Suncu i do deficita vitamina D.

 

Nedostatak vitamina D (koji se proizvodi na izloženosti Suncu) vodi do raznih bolesti kostiju kao što je rahitis i osteoporoza. Kosti postaju toliko oslabljene bez redovnog izlaganja Suncu, tako da i najmanji pokret može uzrokovati frakturu.

Žene su u većem procentu pogođene osteoporozom i bolestima kostiju nego muškarci, jer žene počinju da gube koštanu masu nakon 35. godine, a muškarci tek nakon 55. godine. Na žene dodatno negativno utiče menopauza, jer se tada gubi estrogen koji je zadužen za absorpciju kalcijuma iz krvi.

Kao posledica osteoporoze, dolazi do preloma raznih kostiju zbog slabljenja čvrstine svih kostiju. Pored osteoporoze, nedostatak vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od smrtonosnih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i dijabetes melitusa tipa 1.

Nažalost, veoma malo hrane prirodno sadrži vitamin D, a samo nekoliko namirnica je obogaćeno vitaminom D. Zbog toga je nedostatak vitamina D postao epidemija za sve starosne grupe u Sjedinjenim Državama i Evropi. Nedostatak vitamina D ne samo da izaziva metaboličku bolest kostiju kod dece i odraslih, već takođe može povećati rizik od mnogih običnih hroničnih bolesti.

KAKO SPREČITI OSTEOPOROZU I BOLESTI KOSTIJU?

Kako bi se nadoknadio vitamin D i smanjilo oštećenje kostiju neophodno je izlaganje Suncu i pravilna upotreba suplementacije.

Izlaganje Suncu treba da bude umereno, 5 do 15 minuta na dan. Kako bi se održao kontinuitet stvaranja vitamina D, a samim tim i nadoknada kalcijuma u kostima, potrebno je redovno izlaganje suncu, svakoga dana.
Svaki višak vitamina D koji se proizvodi tokom izlaganja sunčevoj svetlosti može se skladištiti u telesnoj masti i koristiti tokom zime, kada se malo vitamina D proizvodi u koži.

Zato iskoristite leto i sunčajte se redovno. Nije neophodno sunčanje celog tela, dovoljna je izloženost ruku i lica. Pored toga, možete koristiti suplementaciju kao što je ZGLOB DIREKT i riblje ulje.

AKTIV + sadrži suvi ekstrat rastavića koji je bogat mineralima, na prvom mestu silicijumom, elementom koji pojačava vezivno tkivo, jača kosti i deluje protiv artritisa. Pored rastavića sadrži i ulje origana koje deluje protivupalno, kao i koru vrbe koja ima analgetsko dejstvo i smanjuje bolove u zglobovima i kostima. Jedan od glavnih sastojaka je i GLUKOZAMIN, koji ima dejstvo na zglobove.

Koristeći AKTIV + prema uputstvu, dnevno unosite 1500mg glukozamin sulfata, a to je preporučena dnevna doza većine fizijatara. Glukozamin ima značajnu ulogu u organizmu, jer zaustavlja dalje propadanje hrskavice koja je veoma značajna za pravilno finkcionisanje koštano-zglobnog sistema.

Možete ga poručiti preko našeg sajta ili pozivom na brojeve telefona 021/63 23 262 ili 063/60 40 90.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: