Najvažniji sastojci za dobar obrok – mir, poštovanje i zahvalnost.

Najvažniji sastojci za dobar obrok - mir, poštovanje i zahvalnost.

Nekada, u ne tako davnoj prošlosti, dok je na našim prostorima selo još funkcionisalo kao matica obrazovanja, kulture, manira i drugih plemenitih vrednosti, tamo su se mogle čuti i videti razne mudrosti.

Seljak je sve znao i sve mogao. Obrađivao je zemlju, navodnjavao, držao stoku, živinu, balirao seno, pekao rakiju… ali ono što je najvažnije, jeo je dobro, sveže i prirodno.

Tokom letnjih dana jeo je za drvenim stolom pred kućom, pod vinovom lozom ili pod krošnjama hrasta, kestena, ringlova, smokve, jabuke….

Jeo je u miru…

Danas, u gradskim i tehnološki razvijenim uslovima u kojima nas sa svih strana bombarduju informacije i saveti o svemu, pa tako i o ishrani, u senci ostaje ona najjednostavnija suština koju je seljak dobro znao.

Ona je sadržana u tome da trebamo biti zahvalni na obroku koji je ispred nas i iskazati mu poštovanje u meri da ga u miru i sa uživanjem pojedemo.

Iako u nekim trenucima ovaj jednostavan recept izgleda kao čist luksuz, svako ko sebi i svom zdravlju želi najbolje potrudiće se da pronađe tih nekoliko minuta u toku dana. Sve drugo je pravi odabir zdravih namirnica…

Naš imunitet traži vitamine, organi za varenje obraduju se žitaricama, naše telo traži fizičku aktivnost, dan bez stresa i kvalitetan san, a naš duh traži… mir

                „Doručak je zlato, ručak srebro, a večera bronza“ – izreka koja se još uvek često ponavlja na našim    prostorima

Svi koncepti zdrave ishrane zasnivaju se na raznolikosti namirnica koje treba konzumirati u što prirodnijem obliku, sa minimalno (ili najbolje bez) termičkih obrada kako bi namirnice sačuvale sve svoje blagodeti.

 

Naše 25-godišnje iskustvo u farmaceutskoj industriji smatrali smo pouzdanom osnovom da se upustimo i u stvaranje proizvoda iz domena svakodnevne ishrane. S tim u vezi, ubuduće ćemo objavljivati i tekstove o saznanjima do kojih smo došli na ovom dugom putovanju i na taj način pokušati da razbijemo mitove i doprinesemo razvoju svesti o pravim vrednostima u domenu ishrane.

U međuvremenu želimo vam bogatu trpezu i obroke provedene bez televizora, telefona i drugih ometača mira. 🙂

Prijatno.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: