Saveti za lakše kontrolisanje dijabetesa i šećera u krvi tokom slavlja i praznika

Saveti za lakše kontrolisanje dijabetesa i šećera u krvi tokom slavlja i praznika

Saveti za lakše kontrolisanje dijabetesa i šećera u krvi tokom slavlja i praznika

 

Neko vas je pozvao na proslavu nove godine, slavu ili drugi događaj, sjajno! Ali, kao neko sa dijabetesom, znate da postoje dodatne mere predostrožnosti za svaki izlazak. Naravno, sve ovo zavisi od toga o kakvoj se vrsti događaja radi – da li je u pitanju običan rođendan ili večera, koliko dugo će događaj trajati, da li je to samo sat vremena ili ceo dan.

Bez obzira na situaciju, uvek treba da zapamtite da dijabetes nikada ne bi trebalo da vas ograničava u zabavi.

Sa pravim alatima na umu, i vi možete učestvovati u bilo kom događaju ili proslavi. Pogledajte ovih par saveta kako da se osećate bolje u vezi sa bilo kojom proslavom i kontrolisanjem dijabetesa.

 

1. Ponudite da organizujete ili pomognete sa pripremom

Velike su šanse da niste jedini koji vole da imaju zdravu opciju na stolu na okupljanjima, slavama i rođendanskim zabavama. Ako ste zabrinuti zbog toga, zašto ne ponudite da ponesete neko svoje jelo?

 

  • Tikvice punjene kinoom su svečana opcija za bilo koju proslavu
  • Vaši prijatelji i porodica će biti oduševljeni salatom od piletine na žaru. Poslužite je samostalno ili na omotu od zelene salate.
  • Deca će se oduševiti pica rolnicama bez žitarica. Možda ćete dobiti i njihovu pomoć u kuhinji

 

Ako ste domaćin, kada vas gosti pitaju šta mogu da donesu, možete preporučiti jela pogodna za dijabetes kako biste držali šećer u krvi pod kontrolom a uživali u hrani. Nemasno meso za roštilj ili zdrava voćna salata su odličan izbor!

 

2. Planirajte unapred

Može biti frustrirajuće osećati se kao da uvek morate da analizirate kako će vaši planovi uticati na dijabetes. Ali malo planiranja unapred može vam pomoći da uživate u trenutku i u planovima kasnije. Pre nego što izađete napolje, ne zaboravite da proverite nivo šećera u krvi.

Ako vozite ili putujete na posao, može biti opasno za vas i druge oko vas ako vam je šećer u krvi prenizak. Poznavanje vaših nivoa takođe će vam pomoći da se bolje pripremite.

Idete u restoran na proslavu? Potražite jelovnik unapred da biste pronašli zdrave, uravnotežene izbore koji su pogodni za dijabetes. Možete li da zamenite pomfrit za salatu ili povrće kuvano na pari? Možete li da naručite posebno pljeskavicu za kojim žudite da biste smanjili unos ugljenih hidrata tako što ćete izbaciti lepinju? Proverite sve unapred, bez nagađanja i uživajte u zabavi!

Idete na slavu kod prijatelja? Postavite vremenski period i držite ga se. Osim toga, ne morate da se osećate pod pritiskom da popijete čašu vina – uzmite umerenu količinu, družite se sa prijateljima, a zatim se potrudite da krenete na vreme da stignete na trening u vašoj lokalnoj teretani, šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost.

Ako ne znate kakva će biti situacija sa hranom na nekom događaju, za svaki slučaj imajte nešto kod sebe – poput mešavine orašastih plodova i semenki, štapića sira ili krekera od celog zrna – u automobilu ili tašni. Uvek je bolje biti spreman nego žaliti! Ako uzimate lekove za dijabetes, obavezno ponesite i brzu užinu.

 

3. Ne zaboravite da proverite nivo šećera u krvi

Bez obzira kuda idete ili šta ćete raditi, od suštinskog je značaja da nastavite da pratite nivo šećera u krvi. Jedenje različitih vrsta hrane i učestvovanje u različitim vrstama aktivnosti može promeniti vaše nivoe – ponekad da i da niste svesni.

Ako se plašite da ćete slučajno zaboraviti da proverite, možda biste želeli da pitate svog lekara o kontinuiranom monitoru glukoze. Ovi uređaji vam mogu pomoći da bolje upravljate svojim nivoima jer mere nivoe bez da morate da razmišljate o tome. Neki se čak povezuju na aplikaciju za pametne telefone, gde možete brzo i diskretno da vidite svoj nivo glukoze usred slavlja.

Uz proveru nivoa, uverite se da neko sa vama zna za vaše stanje. Oni mogu preduzeti akciju ako doživite visok ili nizak nivo. Nosite neku vrstu medicinske identifikacione oznake, kao što je narukvica, u slučaju da se razdvojite ili ste sami na nekom događaju.

 

4. Rasporedite piće pametno

Lako je zaboraviti da, pored vežbanja i navika u ishrani, ono što pijete ima veliki uticaj na dijabetes i na vaše zdravlje. Društvena okupljanja često uključuju alkoholna pića. Odlučivanje da li da pijete ili ne kada imate dijabetes ili pokušavate da pazite na svoj struk može biti teško. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

Prvo, proverite sve kod svog lekara. Alkohol može pogoršati simptome nekih zdravstvenih stanja i može da stupi u interakciju sa lekovima.

Uvek jedite hranu dok pijete kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi i izbegli visok nivo alkohola u krvi. Alkohol može da izazove nizak nivo šećera u krvi, tako da ako uzimate lekove koji povećavaju nivo insulina, morate i da jedete.

Umesto da birate slatka, visokokalorična pića, odlučite se za svetlo pivo ili pića sa malim sadržajem ugljenih hidrata, kao što je vino.

Naizmenično uzimajte alkoholna pića i vodu da biste ostali hidrirani i dali svom telu vremena da metabolizira alkohol.

Jedno piće kojeg nikada ne možete popiti previše je voda. Pomaže vašem telu da reguliše temperaturu, podmazuje zglobove i oslobađa se toksina. Voda vam takođe može pomoći da smanjite kalorije. Mnogi od nas takođe zamenjuju žeđ za glad. Sledeći put kada osetite da ste gladni, proverite da li vas čaša vode zadovoljava da biste sprečili prejedanje.

 

5. Udružite se sa nekim

Imati prijatelja koji će vam pomoći da se zabavite i da vodite računa o monitoringu šećera u krvi je još jedan način da ostanete posvećeni svojim zdravstvenim ciljevima, posebno tokom društvenih događaja.

Za svako slavlje na koji idete zajedno, zakažite šetnju ili zajednički odlazak u teretanu kasnije tokom nedelje. Dogovorite se da podelite laganu užinu kako biste kontrolisali porcije dok zadovoljite žudnje za hranom i uživate.

 

Dijabetes je direktno vezan za način života.

Ova hronična bolest u velikom delu zavisi od odluka koje pojedinac donosi.

Promenite loše životne navike a jedna od vaših dobrih odluka je i da u borbu protiv ove bolesti uključite suplement Cimet, hrom + jabukovo sirće.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: