Saveti za održavanje zdravlja zglobova

Saveti za održavanje zdravlja zglobova

Krećite se

Ovo je zlatno pravilo zdravlja zglobova: što se više krećete, manje ćete imati ukočenost. Bilo da čitate, radite ili gledate TV, često menjajte položaje. Pravite pauze od posla ako radite za stolom i budite aktivni.

Bezbednost na prvom mestu

Zaštita za zglobove je vaš prijatelj. Zato se dobro obucite i opremite kada radite stvari poput klizanja, vežbanja u teretani, trčanja ili igrate kontaktne sportove. Ako vas već bole zglobovi, možda će vam pomoći nošenje proteza kada igrate sport ili trčite.

Skinite nekoliko kilograma

Vaša težina utiče na opterećenje vaših kukova, kolena i leđa. Čak i mali gubitak težine može pomoći. Svaki kilogram koji izgubite oduzima mnogo pritiska sa kolena. Pitajte svog doktora koji je najbolji način da počnete.

Nemojte se istezati pre vežbanja

Fleksibilnost vam pomaže da se bolje krećete. Pokušajte da se istežete svakodnevno ili najmanje tri puta nedeljno. Ali nemojte to raditi kada su vam mišići hladni. Prvo uradite lagano zagrevanje, poput hodanja od 10 minuta, da biste olabavili zglobove, ligamente i tetive oko njih.

Pažljivo birajte vežbe

Koja vežba je dobra? Najbolji izbor su aktivnosti koje ne opterećuju zglobove, poput hodanja, vožnje bicikla, plivanja i treninga snage.

Ojačajte mišiće

Ojačajte mišiće da biste pružili bolju podršku zglobovima. Čak i malo više snage čini razliku. Fizioterapeut ili sertifikovani trener može vam pokazati koje vežbe da radite i kako da ih uradite. Ako imate problema sa zglobovima, izbegavajte brze pokrete koji se ponavljaju.

Ojačajte svoj trbušni zid

Jači trbušnjaci i mišići leđa pomažu vašoj ravnoteži. To znači da je manja verovatnoća da ćete pasti ili se povrediti. Dodajte vežbe za jačanje jezgra (trbuh, leđa i kuk) svojoj rutini. Pilates i joga su odlične vežbe za početak.

Upoznajte svoje granice

Normalno je da imate bolove u mišićima nakon vežbanja. Ali ako vas boli duže od 48 sati, možda ste preterali. Sledeći put ne radite toliko. Vežbanje kroz bol može dovesti do povrede ili oštećenja.

Jedite ribu

Ako imate bol u zglobovima, konzumiranje ribe bi moglo pomoći. Masne ribe  poput lososa i skuše su dobri izvori omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju zdravih zglobova. Oni takođe smanjuju upalu, što uzrokuje bol u zglobovima i osetljivost kod ljudi sa reumatoidnim artritisom. Ne volite ribu? Umesto toga, probajte kapsule ribljeg ulja.

Popravite svoje držanje

Stanite i sedite uspravno da biste zaštitili zglobove od vrata do kolena. Šetnja takođe može poboljšati vaše držanje. Što brže hodate, vaši mišići teže rade da vas drže uspravno. Plivanje takođe može pomoći.

Olakšajte nošenje tereta

Vodite računa o zglobovima kada podižete i nosite. Nosite torbe u šakama umesto kačenja na ramena ili lakat. To omogućava vašim većim mišićima i zglobovima da podrže težinu.

Hladno protiv bola

Led je prirodno sredstvo protiv bolova. Umrtvljuje bol i olakšava oticanje. Ako imate bol u zglobu, stavite hladni omot ili led umotan u peškir. Ostavite da deluje do 20 minuta odjednom. Možete probati i vrećicu smrznutog povrća umotanu u peškir. Nikada ne stavljajte led direktno na kožu.

Suplementi

Prodavnice su pune proizvoda koji obećavaju da će ublažiti bolove u zglobovima. Razgovarajte sa svojim lekarom ako želite da isprobate suplemente. Oni vam mogu pomoći da odlučite šta je bezbedno, a šta može uticati na vaše lekove ili zdravstveno stanje.

Od velike pomoći, a bez neželjenih dejstva, može biti suplement AKTIV +.

Preparat je namenjen osobama koje imaju oštećenu hrskavicu i bol u zglobovima.

Sastav proizvoda čine 3 aktivne komponente koje dokazano povoljno deluju na zglobni sistem.

AKTIV+ smanjuje bol u zglobovima, smanjuje ukočenost, poboljšava pokretljivost i pomaže u regeneraciji i sprečavanju daljeg propadanja hrskavice.

 

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: