Šta uzrokuje uvećanu prostatu?

Šta uzrokuje uvećanu prostatu?

Uvećana prostata je jednostavno povećanje veličine prostate. Nije uzrokovano rakom. Medicinski naziv za uvećanu prostatu je benigno povećanje prostate.

Takođe možete čuti da se to zove benigna hiperplazija prostate (BPH). Hiperplazija znači povećanje broja ćelija. Upravo ovo povećanje ćelija čini prostatu većom. U daljem tekstu koristimo pojam ‘uvećana prostata’ da opišemo ovo medicnsko stanje.

Uvećana prostata je vrlo česta kod muškaraca starijih od 50 godina. Nemaju svi muškarci sa uvećanom prostatom simptome. Ali kako prostata raste, ona može pritisnuti spoljašnju stranu uretre, uzrokujući da uretra postane uska. Ovo može usporiti ili ponekad čak zaustaviti tok urina kod pokušaja uriniranja.

Otprilike 1 od 3 muškarca starijih od 50 godina ima urinarne simptome. Najčešći uzrok ovih simptoma je uvećana prostata.

 

Šta uzrokuje uvećanje prostate?

Još uvek ne znamo sve faktore koji uzrokuju rast prostate. Ali znamo za dva faktora rizika koji mogu povećati rizik uvećane prostate.

Starost

Vaš rizik od uvećanja prostate raste kako starite. Mnogi muškarci stariji od 50 godina imaju uvećanu prostatu, ali nemaju svi simptome. A neki muškarci imaju simptome koji im ne smetaju.

Nivo hormona

Balans hormona (estrogena i testosterona) u vašem telu se menja kako starite. Ovo može dovesti do rasta prostate.

Ostali faktori

Neka istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će gojazni muškarci i muškarci koji imaju dijabetes imati povećanu prostatu. Redovna vežba može pomoći da se smanji rizik od urinarnih simptoma. Ali i dalje je potrebno više studija o uzrocima uvećane prostate da bi se sa sigurnošću znalo da li i kako se to može sprečiti.

Postoje i neka istraživanja koja sugerišu da su više izloženi riziku od razvoja uvećane prostate muškarci čiji otac ili član familije ima ovo stanje. Opet, potrebne su dalje studije da se ovo potvrdi.

Koji su znaci i simptomi uvećane prostate?

Uvećana prostata je najčešći uzrok urinarnih problema kod muškaraca kako stare. Mogući simptomi uključuju:

  • slab protok kod uriniranja
  • osećaj da se bešika nije pravilno ispraznila
  • teškoće u početku mokrenja
  • curenje urina nakon što završetka mokrenja
  • potreba za češćim mokrenjem, posebno noću
  • iznenadni nagon za mokrenjem – ponekad može da krene pre nego što odete do toaleta.

Možda nećete dobiti sve ove simptome, a neki muškarci sa uvećanom prostatom uopšte nemaju simptome. Ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima, kao što su hladno vreme, anksioznost, drugi zdravstveni problemi, način života i neki lekovi. Krv u urinu može biti simptom uvećane prostate. Ali ovo je retko i obično je uzrokovano nečim drugim.

Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse da biste saznali šta ih može uzrokovati.

Koje druge probleme može izazvati uvećana prostata?

Malom broju muškaraca može biti teško da pravilno isprazne bešiku – to se zove retencija urina. Ako vam je dijagnostikovana uvećana prostata, vaš lekar će pogledati rezultate vaših testova da vidi da li postoji rizik od retencije urina. Veća je verovatnoća da ćete dobiti retenciju urina ako:

imate 70 ili više godina

vaša prostata je veoma velika

imate povišen nivo prostate specifičnog antigena (PSA)

imate teške simptome urinarnog trakta i veoma spor protok

Hronična retencija urina

Kod ovog stanja ne možete potpuno isprazniti bešiku, ali ipak možete malo da urinirate. Obično se razvija polako tokom vremena. Hronična znači dugotrajna. Prvi znaci često uključuju slab protok tokom mokrenja ili curenje urina noću. Možda osećate da vam je stomak (oblast stomaka) otečen ili da ne praznite bešiku u potpunosti.

Hronična retencija urina je obično bezbolna. Ali pritisak urina može polako da istegne mišiće bešike i učini ih slabijim. Ovo može dovesti do toga da urin ostane u bešici kada urinirate. Ako ne ispraznite bešiku u potpunosti, možete dobiti infekciju urinarnog trakta, morati češće da mokrite, curenje urina noću ili dobijete bolne kamence u bešici. Takođe možete videti krv u urinu. Hronično zadržavanje urina može oštetiti vašu bešiku i bubrege ako se ne leči.

Postoje tretmani za hronično zadržavanje urina, uključujući:

plasiranje tanke, fleksibilne cevi zvane kateter za odvod urina iz vaše bešike

operacija za proširenje uretre

Akutna retencija urina

Ovo je stanje kada iznenada i bolno uopšte ne možete da urinirate. Potrebno ga je odmah tretirati. Ako se to dogodi, pozovite svog lekara ili medicinsku sestru ili idite u najbližu odeljenje za hitnu pomoć. Možda će morati da isprazne vašu bešiku pomoću katetera. Pre nego što se kateter ukloni, možda će vam biti ponuđen lek koji se zove alfa-blokator. Ovo može pomoći da sprečite da ponovo dobijete akutnu retenciju.

 

Koje su opcije lečenja?

Većina muškaraca trpi uvećanu prostatu mesecima, čak i godinama, pre nego što odu kod doktora.

Uz redovne preglede jednom godišnje ili češće, lekari mogu da prate rane probleme i znakove da stanje predstavlja zdravstveni rizik ili veliku neprijatnost.

Niz tretmana može ublažiti simptome uvećane prostate – lekovi, minimalno invazivne procedure i operacije. Najbolji tretman za pacijenta zavisi od simptoma, koliko su ozbiljni i da li ima druga medicinska stanja.

Nekoliko lekova je odobreno za ublažavanje uobičajenih simptoma uvećane prostate i svaki radi drugačije. U terapiji se osim lekova veoma često koriste i dijeteski suplementi.

Prostatin+ je dijeteski suplement koji se preporučuje svim muškarcima starijim od 45 god kao preventiva ili kao pomoćno sredstvo u terapiji već nastale benigne hiperplazije prostate.

Zahvaljujući zajedničkom delovanju aktivnih komponenti iz sastava, Prostatin+ deluje brzo i efikasno.

 

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: