Stvari koje usporavaju vaš metabolizam

metabolizam

Stvari koje usporavaju vaš metabolizam

 

Metabolizam je sistem u telu koji pretvara kalorije u energiju. Mnoge varijable doprinose vašem metabolizmu, uključujući gene, pol i starost.

Usporavanje metabolizma dovodi do nagomilavanja kalorija. Kada se vaš metabolizam uspori i kalorije se nagomilaju, one će se pretvoriti u masnoću, što će dovesti do povećanja telesne težine.

Pročitajte faktore koji utiču na vaš metabolizam:

 

Geni

Metabolizam je način na koji vaše telo pretvara hranu u energiju. Ako vaše telo sporije sagoreva kalorije dok se odmarate ili spavate, verovatno ste to nasledili od svojih roditelja, kroz gene.

Šta možete da uradite: Pošto ne možete da promenite svoje gene, fokusirajte se na svoje navike. Jedan od najboljih načina da poboljšate svoj metabolizam je više vežbanja. Potražite načine da unesete više aktivnosti u svoj dan.

 

Hormoni

Promena u hormonima može kočiti potrošnju energije vašeg tela. To vas može umoriti. Neka stanja, kao što su nedovoljno ili preterano aktivna štitna žlezda i dijabetes, su hormonske bolesti koje utiču na vaš metabolizam. Stres takođe oslobađa hormone koji mogu izazvati usporavanje metabolizma.

Šta možete da uradite: Ako imate zdravstveno stanje, nastavite sa lečenjem. I neka vam prioritet bude uklanjanje stresa u korenu.

 

Nedostatak sna

Dobar san pomaže vašem metabolizmu da ostane stabilan. Kada se vrtite i loše spavate iz noći u noć, vašem telu je teže da dobro koristi energiju, što može da poveća verovatnoću stanja poput dijabetesa i gojaznosti.

Šta možete da uradite: Većini odraslih treba 7-9 sati sna. Ako ne spavate barem 7 sati, probajte nedelju dana i brzo ćete se bolje osećati.

 

Stroge dijete

Važno je kako ćete izgubiti težinu. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam se usporava. Striktne dijete, posebno kada uz to i vežbate, uče vaše telo da se zadovolji sa manje kalorija. To može imati negativan efekat, jer se vaše telo drži tih kalorija, što otežava skidanje kilograma.

Šta možete da uradite: Iako može potrajati duže, održite svoj plan mršavljenja realističnim, a ne drastičnim.

 

Dehidriranost

Bez dovoljno vode, vaš metabolizam može stati. Neke studije pokazuju da voda pomaže telu da sagoreva energiju i podstiče gubitak težine. Na bilo kojoj temperaturi, voda vam takođe pomaže da napunite stomak, tako da jedete manje.

Šta možete da uradite: Pijte vodu tokom celog dana. Takođe možete jesti više namirnica koje su prirodno bogate vodom, kao što su lubenica ili krastavci.

 

Nedovoljno kalcijuma

Kalcijum je ključna hranljiva materija za brz metabolizam, između ostalih pozitivnih stvari koje čini vašem telu. Međutim, većina ljudi ne unosi dovoljno kalcijuma.

Šta možete da uradite: Postoji mnogo ukusnih opcija! Kalcijum možete dobiti iz mleka i mlečnih proizvoda, naravno. Takođe je u mnogim namirnicama (kao što su žitarice, sok od pomorandže i sojino ili bademovo mleko), konzervisanom lososu, repi i kelju.

 

Toplota

Nije uvek dobra ideja zagrejati spavaću sobu – barem ne kada je u pitanju vaš metabolizam. Sobne temperature od 23 stepena sprečavaju vaše telo da pravi braon mast, koja je prepuna ćelija koje sagorevaju kalorije.

Šta možete da uradite: Spuštanje termostata na 18 stepeni pre spavanja povećava nivo braon masti. Takođe, kada je hladno napolju, redovne brze šetnje mogu učiniti isto.

 

Lekovi

Neki lekovi mogu usporiti vaš metabolizam. To uključuje mnoge antidepresive i određene antipsihotik. Mnogi drugi lekovi, poput onih koji usporavaju rad srca, mogu imati isti efekat.

Šta možete da uradite: Obavestite svog doktora ako mislite da bi vaši lekovi mogli biti problem. Možda postoji druga opcija za terapiju.

Izbacivanje ugljenih hidrata

Naravno, smanjenje unosa nezdravih ugljenih hidrata može pomoći da upravljate svojom težinom i brže sagorevate masti. Ali vašem telu su ugljeni hidrati potrebni za proizvodnju insulina. Ako stalno unosite premalo ugljenih hidrata i proizvodite manje ovog ključnog hormona vaš metabolizam se zaustavlja i sagorevate manje kalorija.

Šta možete da uradite: Unosite ugljene hidrate iz voća, povrća i žitarica koje su bogate hranljivim materijama, poput slatkog krompira i integralnog pšeničnog brašna.

 

Hronični stres

Kada ste u stresnoj situaciji, vaše telo proizvodi hormon koji se zove kortizol. Namenjen je da vam pruži brzi podsticaj energije. Ali ako ste zaglavljeni u zoni stresa, telo misli da još uvek treba da se borite, tako da nastavlja da proizvodi kortizol. Visok nivo ovog hormona otežava vašem telu da koristi insulin. To koči vaš metabolizam i podstiče povećanje telesne težine.

Šta možete da uradite: Pronađite načine na koje možete da se oslobodite stresa. Dišite duboko. Radite nešto što volite. Pronađite ono što vam odgovara.

 

Manjak vitamina i suplemenata

Vitaminski i suplementi vam mogu pomoći da dobijete energiju neophodnu za upravljanje stresom, održavanje pozitivnog raspoloženja i smanjenje umora. Sve ovo doprinosi ishrani za koju je veća verovatnoća da će biti uspešna.

Šta možete da uradite: Suplementi i vitamini vam mogu pomoći da popunite sve praznine u vašoj ishrani koje proizilaze iz ograničavanja vašeg unosa kalorija. Takođe neki suplementi mogu pomoći sagorevanju kalorija i masti.

 

Uz Capsil tablete i blagu dijetu, koja podrazumeva zdrav način ishrane, mesečno možete smršati 3-5 kg.

Preparat sadrži komponente čiji se fiziološki aktivni principi tradicionalno koriste kao dijetetski suplementi.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: