Važnost Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Omega-3 i Omega-6 su životno važne grupe masnih kiselina. Pošto naše telo ne može samo da proizvede ove masti, moramo ih unositi hranom.

Važnost Omega-3 i Omega-6 masnih kiselinaObe grupe se razlikuju po dužini molekula masnih kiselina. Masne kiseline koje dobijamo iz biljnog sveta kraće su od onih koje dobijamo iz životinjskog sveta. A upravo te duže su one koje su nam najpotrebnije.

Omega-6 masne kiseline se uglavnom nalaze u žitaricama, biljnim uljima i margarinu. One se u našem telu pretvaraju u oblike koji su nam najpotrebniji.

Omega-3 masne kiseline se nalaze i u nekim biljnim vrstama, na primer orasima i semenkama lana. Iz ovih biljaka se ne može izvući dovoljna količina za naš organizam, tako da se za Omega-3 masne kiseline moramo okrenuti hrani životinjskog porekla. Najviše ih ima u plavoj ribi i mesu životinja koje prirodno pasu travu. Ukoliko se životinje hrane koncentratima od soje i žita, u njihovom mesu će prevladavati omega-6 masne kiseline, što za čoveka nije baš poželjno.

Omega-3 i Omega-6 masne kiseline imaju suprotne funkcije

Omega-6 masne kiseline podstiču upalne procese i zgrušavanje krvi. I upalni procesi i sposobnost zgrušavanja krvi su važne funkcije u telu. Ako kod povrede dobijemo i ranu, upala se mora zaustaviti kad rana zaraste. Omega-3 masne kiseline zaustavljaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške. Međusobni odnos omega-3 i omega-6 vrlo je vrlo osetljiv i zahteva njihov međusobni balans.

Prekomeran unos omega-6 masnih kiselina kroz margarin, biljna ulja ili žitarice dovodi do hroničnog upalnog stanja što doprinosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti. Moguće obašnjenje leži u tome da oštećenja na zidovima krvnih žila, koja rezultiraju upalnim procesom, predstavljaju početak stvaranja naslaga u žilama, u kojima se, zbog viška omega-6 masnoće, krv počinje zgrušavati te nastaje ugrušak koji dovodi do začepljenja žila.

Čovekov mozak je organ najbogatiji masnoćom. Sastoji se od 60% masnoće od čega 10% čine Omega-3 i 10 % Omega-6 masne kiseline. Mozak se najintenzivnije razvija u trećem tromesečju trudnoće i u prvih 18 meseci života deteta. Zato je od velike važnosti da upravo trudnice i dojilje unose u sebe dovoljno omega-3 masnih kiselina iz ribe, ribljeg ulja i prirodnog mesa i da izbegavaju jestiva ulja, razne margarine i hranu od brašna. Ovakav način prehrane se preporučuje i ostalima koji žele da sačuvaju svoje zdravlje.

Simptomi nedostatka Omega-3 masnih kiselina mogu biti ispucala kosa, suva koža, mekani ili lomljivi (rasvetani) nokti, ispucani vrhovi prstiju, tamne fleke na licu, mešovit ten, tvrda koža na laktovima, perut i opadanje kose. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina može prouzrokovati smanjenu produkciju hormona i probleme sa plodnošću. Ove masti su neophodne za stvaranje hormona koji reguliraju upalne procese kao i za održavanje normalnog krvnog pritiska, smanjuju upalne procese, sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi i imaju zaštitno delovanje protiv degenerativnih bolesti.

Nedostatak vremena može da nas odvede do pekare, bilo koje prodaje brze hrane ili možemo napravati bolji izbor. Čak i zdrav obrok pun Omega-3 i Omega-6 može biti jednostavan za pripremu.

Super Kaša se priprema za nekoliko minuta, a predstavlja ukusan i zdrav obrok. Unećete dovoljno vlakana, omega 3 i 6 masnih kiselina, vitamina i minerala, a sve to bez aditiva i veštačkih boja, veštačkih zaslađivača, ugušćivača, aroma.
Uz to, daje osećaj sitosti i više energije nego neka energetska pića, te ćete sigurno kiosk brze hrane zaobići.

Različiti ukusi Super Kaše vam ostavljaju mogućnost da zaista uživate u zdravom obroku. Pobrinuli smo se da pored slatkih ukusnih kaša imamo u ponudi i slanu. Naše Super kaše su zaslađene fruktozom, prirodnim šećerom iz voća, pa je upotreba Super kaše bezbedna i za dijabetičare.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator css=“.vc_custom_1552118356975{padding-top: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;}“][ultimate_heading main_heading=“KUPITE ODMAH“ heading_tag=“h3″ margin_design_tab_text=““][/ultimate_heading][vc_empty_space][dt_products_carousel dis_posts_total=“5″ layout=“btn_on_img“ product_rating=“n“ arrow_bg_width=“36x“ arrow_border_width=“0px“ r_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ r_arrow_v_offset=“0px“ l_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ l_arrow_v_offset=“0px“ ids=“583, 588, 589, 590″][/vc_column][/vc_row]

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: