Vežbe koje su dobre za vaše zglobove

Vežbe koje su dobre za vaše zglobove

Ako imate artritis ili bol u zglobovima nije izgovor da pobegnete da od vežbanja. U stvari, redovna vežba može održati vaše zglobove i mišiće jakima.

Takođe može poboljšati zdravlje vašeg srca. To će vas učiniti bolje opremljenim da se nosite sa komplikacijama koje se mogu pojaviti.

Ostale prednosti redovnog vežbanja uključuju:

  • Manje bola
  • Više stabilnosti u zglobovima
  • Više energije
  • Poboljšana fizička funkcija i performanse
  • Bolje zdravlje kostiju
  • Poboljšan kvalitet života

Vežbe istezanja

 

Da biste olakšali ukočenost zglobova i proširili opseg pokreta, potrebno je da istegnete mišiće. Jutro je dobro vreme za nežno istezanje ili jogu. Takođe je dobra ideja bilo kada pre vežbanja.

Istezanje nogu/tetiva: Dok stojite, nagnite se napred koliko vam je udobno i posegnite prema nožnim prstima. Obavezno malo savijte kolena da bi vam noge bile mekane. Držite 10-20 sekundi.

Istezanje prstiju/zglobova na rukama: Savijte prste napred, zatim unazad, 10-20 sekundi svaki put radite istezanje. Zatim uradite isto sa šakom da istegnete mišiće zgloba.

Istezanje ruku preko tela: Stavite ruku preko prednjeg dela tela i nežno je držite 10-20 sekundi, a zatim pređite na drugu ruku. Zatim posegnite do neba jednom rukom, a zatim drugom, lagano naginjući svaku ruku iznad glave da biste istegli ramena.

Istezanje vrata: Nežno spustite glavu napred, a zatim je polako okrenite prema jednom ramenu i nazad ka drugom.

Joga poze

Kobra: Lezite licem na dole na pod, držeći prste okrenute od sebe. Pritisnite dlanove u pod i polako podignite gornji deo tela. Držite laktove uz telo.

Ravnoteža nogu: Dok stojite, svu svoju težinu stavite na jednu nogu. Koristite stolicu ili sto za podršku i polako podignite nogu i položite stopalo na butinu noge na kojoj stojite. Za još bolje istezanje, zarotirajte nogu u stranu iz tog položaja i zadržite.

Sedeća poza za kičmu: Sedite visoko u stolicu i stavite ruku na spoljašnju stranu suprotne butine. Lagano okrenite u pravcu ruke i držite. Zatim pređite na drugu stranu.

Vežbe snage

Važno je da vežbate svoje mišiće kako biste im pomogli da ostanu jaki.

Ako imate otečene zglobove, možete raditi izometrijske vežbe. One drže vaše mišiće na jednom mestu. Takođe vas ne teraju da pomerate zglobove.

Ako vaši zglobovi nisu otečeni, izotonične vežbe (pokreti koji deluju protiv otpora, poput dizanja tegova) su dobri za izgradnju mišića.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakvu vrstu treninga snage.

Abdominalne kontrakcije: Da biste uradili ovu izometrijsku vežbu, lezite na leđa i stavite ruke na trbušne mišiće. Podignite glavu i držite je. Ovu vežbu možete nastaviti tako što ćete stisnuti mišiće koji su vam podigli glavu, a da je ne podignete.

Pritisak dlanom: Ovo je takođe izometrijska vežba. Pružite ruke ispred sebe tako da budu okrenute jedna prema drugoj. Pritisnite dlanove zajedno i držite.

Vežba za biceps: Dok sedite u stolici sa rukama oslonjenim na butine sa dlanovima nagore, držite lagane tegove u rukama. Zatim ih podignite prema ramenima, savijajući ruke u laktu.

Podizanje kolena sedeći: Sa otpornom trakom preko nogu u sedećem položaju, polako podignite jednu nogu, a zatim promenite stranu.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: