Vitamin C i njegovi benefiti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
vitamin c i benefiti

Vitamin C je jedna od najbezbednijih i najefikasnijih hranljivih materija, kažu stručnjaci.

Iako možda nije lek za prehladu, prednosti vitamina C mogu uključivati poboljšanje imunog sistema, zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, prenatalnih zdravstvenih problema, bolesti očiju, pa čak i bora na koži.

Podnošljivi gornji nivo unosa (ili maksimalna količina koju možete uzeti u toku dana koja verovatno neće prouzrokovati štetu) je 2000 mg dnevno, za odrasle.

Koliko je vitamina C dovoljno?

Većina studija koje sz ispitivale Vitamin C koristile su 500 miligrama vitamina C dnevno za postizanje zdravstvenih rezultata.

Dakle, osim ako ne možete da jedete ogromne količine voća i povrća, možda ćete morati da uzimate dodatak ishrani Vitamina C da biste stekli sve prednosti, kažu stručnjaci. Oni predlažu uzimanje 500 miligrama dnevno, pored jedenja nekoliko porcija voća i povrća.

Uloga Vitamina C

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, neophodan je za rast, razvoj i popravku svih telesnih tkiva. Uključen je u mnoge telesne funkcije, uključujući formiranje kolagena, apsorpciju gvožđa, pravilno funkcionisanje imunog sistema, zarastanje rana i održavanje hrskavice, kostiju i zuba.

Vitamin C je jedan od mnogih antioksidanata koji mogu zaštititi od oštećenja izazvanih štetnim molekulima, kao i od toksičnih hemikalija i zagađivača poput dima cigareta.

Ovi štetni molekuli i toksini se mogu nagomilati i doprineti razvoju zdravstvenih stanja kao što su rak, bolesti srca i artritis.

Vitamin C se ne skladišti u telu (višak se izlučuje), tako da predoziranje nije zabrinjavajuće. Ali i dalje je važno da ne prekoračite gornju granicu od 2.000 miligrama dnevno kako biste izbegli stomačne tegobe i dijareju.

Vitamini rastvorljivi u vodi moraju se stalno unositi u ishranu da bi se održao zdrav nivo. Jedite voće i povrće bogato vitaminom C sirovo ili ga kuvajte sa minimalnom količinom vode kako ne biste izgubili veliki deo vitamina.

Vitamin C se lako apsorbuje i u hrani i u obliku tableta i može poboljšati apsorpciju gvožđa kada se uzimaju zajedno.

Nedostatak vitamina C se primećuje kod pothranjenih odraslih osoba.

U ekstremnim slučajevima, može dovesti do skorbuta – koji karakterišu slabost, anemija, modrice, krvarenje i labavi zubi.

Zdravstvene prednosti vitamina C

Prema nedavnim istraživanjima, vitamin C može ponuditi zdravstvene prednosti u ovim oblastima:

  1. Stres. Nedostatak vitamina C povezan je sa mnogim bolestima koja imaju veze sa stresom. To je prvi nutrijent koji se iscrpljuje kod alkoholičara, pušača i gojaznih osoba. A pošto je vitamin C jedan od hranljivih sastojaka osetljivih na stres, stručnjaci kažu da neodržavanje nivoa vitamina C može biti opasno za opšte zdravlje.
  2. Prehlade. Kada je u pitanju obična prehlada, vitamin C nije lek, ali neke studije pokazuju da može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.
    Postoje dobri dokazi da uzimanje vitamina C za prehladu i grip može smanjiti rizik od razvoja daljih komplikacija, kao što su pneumonija i plućne infekcije.
  3. Starenje kože. Vitamin C utiče na ćelije iznutra i izvan tela i njegova antioksidativna svojstva mogu biti korisna kada je u pitanju starenje. Ispitana je veza između unosa hranljivih materija bogatih vitaminom C i starenja kože kod žena starosti od 40-74 godine. Utvrđeno je da je veći unos vitamina C povezan sa manjom verovatnoćom pojave bora, suvoće kože i boljeg starenja kože.
    Pored toga, u nekim studijama se pokazalo da lokalni tretmani sa vitaminom C smanjuju bore

Kako da unesete više vitamina C u svoju ishranu

Ovaj antioksidativni super-hranljivi sastojak nalazi se u raznim vrstama voća i povrća. Ipak, prema podacima o unosu ishrane iz 2020. godine, mnoge odrasle osobe ne dobijaju dovoljno vitamina C u svojoj ishrani.

Namirnice najbogatije vitaminom C su zelena paprika, jagode, paradajz, brokoli, beli krompir i slatki krompir. Drugi dobri izvori uključuju tamno lisnato zelenilo, dinju, papaju, mango, lubenicu, karfiol, kupus, crvene paprike, maline, borovnice, zimske tikvice i ananas.

Raznovrsna ishrana bogata svim hranljivim materijama najbolja je strategija za dobro zdravlje.

Naš savet: Uzimajte Vitamin C dnevno, jer većina ljudi ne dobija dovoljno hranljivih materija i ovog vitamina kroz hranu.

Preporučujemo porodično pakovanje (180 tableta) VITALON Vitamin C 500mg jer predstavlja jednostavnu i u svakoj situaciji dostupnu nadoknadu ovog važnog vitamina.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: