Vitamin C i njegovi benefiti

vitamin c i benefiti

Vitamin C je jedna od najbezbednijih i najefikasnijih hranljivih materija, kažu stručnjaci.

Iako možda nije lek za prehladu, prednosti vitamina C mogu uključivati poboljšanje imunog sistema, zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, prenatalnih zdravstvenih problema, bolesti očiju, pa čak i bora na koži.

Podnošljivi gornji nivo unosa (ili maksimalna količina koju možete uzeti u toku dana koja verovatno neće prouzrokovati štetu) je 2000 mg dnevno, za odrasle.

Koliko je vitamina C dovoljno?

Većina studija koje sz ispitivale Vitamin C koristile su 500 miligrama vitamina C dnevno za postizanje zdravstvenih rezultata.

Dakle, osim ako ne možete da jedete ogromne količine voća i povrća, možda ćete morati da uzimate dodatak ishrani Vitamina C da biste stekli sve prednosti, kažu stručnjaci. Oni predlažu uzimanje 500 miligrama dnevno, pored jedenja nekoliko porcija voća i povrća.

Uloga Vitamina C

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, neophodan je za rast, razvoj i popravku svih telesnih tkiva. Uključen je u mnoge telesne funkcije, uključujući formiranje kolagena, apsorpciju gvožđa, pravilno funkcionisanje imunog sistema, zarastanje rana i održavanje hrskavice, kostiju i zuba.

Vitamin C je jedan od mnogih antioksidanata koji mogu zaštititi od oštećenja izazvanih štetnim molekulima, kao i od toksičnih hemikalija i zagađivača poput dima cigareta.

Ovi štetni molekuli i toksini se mogu nagomilati i doprineti razvoju zdravstvenih stanja kao što su rak, bolesti srca i artritis.

Vitamin C se ne skladišti u telu (višak se izlučuje), tako da predoziranje nije zabrinjavajuće. Ali i dalje je važno da ne prekoračite gornju granicu od 2.000 miligrama dnevno kako biste izbegli stomačne tegobe i dijareju.

Vitamini rastvorljivi u vodi moraju se stalno unositi u ishranu da bi se održao zdrav nivo. Jedite voće i povrće bogato vitaminom C sirovo ili ga kuvajte sa minimalnom količinom vode kako ne biste izgubili veliki deo vitamina.

Vitamin C se lako apsorbuje i u hrani i u obliku tableta i može poboljšati apsorpciju gvožđa kada se uzimaju zajedno.

Nedostatak vitamina C se primećuje kod pothranjenih odraslih osoba.

U ekstremnim slučajevima, može dovesti do skorbuta – koji karakterišu slabost, anemija, modrice, krvarenje i labavi zubi.

Zdravstvene prednosti vitamina C

Prema nedavnim istraživanjima, vitamin C može ponuditi zdravstvene prednosti u ovim oblastima:

  1. Stres. Nedostatak vitamina C povezan je sa mnogim bolestima koja imaju veze sa stresom. To je prvi nutrijent koji se iscrpljuje kod alkoholičara, pušača i gojaznih osoba. A pošto je vitamin C jedan od hranljivih sastojaka osetljivih na stres, stručnjaci kažu da neodržavanje nivoa vitamina C može biti opasno za opšte zdravlje.
  2. Prehlade. Kada je u pitanju obična prehlada, vitamin C nije lek, ali neke studije pokazuju da može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.
    Postoje dobri dokazi da uzimanje vitamina C za prehladu i grip može smanjiti rizik od razvoja daljih komplikacija, kao što su pneumonija i plućne infekcije.
  3. Starenje kože. Vitamin C utiče na ćelije iznutra i izvan tela i njegova antioksidativna svojstva mogu biti korisna kada je u pitanju starenje. Ispitana je veza između unosa hranljivih materija bogatih vitaminom C i starenja kože kod žena starosti od 40-74 godine. Utvrđeno je da je veći unos vitamina C povezan sa manjom verovatnoćom pojave bora, suvoće kože i boljeg starenja kože.
    Pored toga, u nekim studijama se pokazalo da lokalni tretmani sa vitaminom C smanjuju bore

Kako da unesete više vitamina C u svoju ishranu

Ovaj antioksidativni super-hranljivi sastojak nalazi se u raznim vrstama voća i povrća. Ipak, prema podacima o unosu ishrane iz 2020. godine, mnoge odrasle osobe ne dobijaju dovoljno vitamina C u svojoj ishrani.

Namirnice najbogatije vitaminom C su zelena paprika, jagode, paradajz, brokoli, beli krompir i slatki krompir. Drugi dobri izvori uključuju tamno lisnato zelenilo, dinju, papaju, mango, lubenicu, karfiol, kupus, crvene paprike, maline, borovnice, zimske tikvice i ananas.

Raznovrsna ishrana bogata svim hranljivim materijama najbolja je strategija za dobro zdravlje.

Naš savet: Uzimajte Vitamin C dnevno, jer većina ljudi ne dobija dovoljno hranljivih materija i ovog vitamina kroz hranu.

Preporučujemo porodično pakovanje (180 tableta) VITALON Vitamin C 500mg jer predstavlja jednostavnu i u svakoj situaciji dostupnu nadoknadu ovog važnog vitamina.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: