Vitamin c

Zašto ne smete da zamislite svoj život bez vitamina C

Vitamin C je nemoguće izbeći u današnjem okruženju, većinom ga možemo videti na reklamama ili istaknuto na samim proizvodima gde je vitamin C ubačena kao jedna od stavki nutritivnih vrednost proizvoda. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za ljude. Za pozitivne efekte koji Vitamin C pruža i da jača imunitet skoro svi znaju. Zato smo okruženi sa tim informacijama na sokovima ili namirnicama.

Međutim, da li je to dovoljno vitamina C i šta se zapravo dešava u našem telu sa njim?

U ovom blogu objasnićemo šta je vitamin C i kako pozitivno i negativno može uticati na naše telo, kao i benefite koje može imati konzumacijom odgovarajuće dnevne doze.

Šta je vitamin C?

Vitamin C, poznat i kao L-askorbinska kiselina doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamin je rastvorljiv u vodi koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama, dodaje se drugima i dostupan je kao dodatak ishrani.

Ljudi, za razliku od većine životinja, nisu u stanju da endogeno sintetišu vitamin C, pa je on neophodna dijetalna komponenta.

Vitamin C je potreban za biosintezu kolagena, L-karnitina i određenih neurotransmitera; vitamin C je takođe uključen u metabolizam proteina.  

Kako vitamin C utiče na telo?

Vitamin C je potreban za biosintezu kolagena koji je bitna komponenta vezivnog tkiva, igra vitalnu ulogu u zarastanju rana. Ukoliko ste imali povrede, vitamin C doprinosi efektu kolagena na vezivnog tkivo i time se telo može brže oporaviti posle povreda.
Vitamin C je važan fiziološki antioksidans i pokazano je da regeneriše druge antioksidante u telu, uključujući alfa-tokoferol (vitamin E).
Istraživanja ispituju da li vitamin C ograničava štetne efekte slobodnih radikala svojom antioksidativnom aktivnošću.
Može pomoći u sprečavanju ili odlaganju razvoja određenih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti kod kojih oksidativni stres igra uzročnu ulogu.
Pored biosintetske i antioksidativne funkcije, vitamin C igra važnu ulogu u imunološkoj funkciji i poboljšava apsorpciju nehemskog gvožđa, oblika gvožđa prisutnog u biljnoj hrani.

Preventiva bolesti i lečenje Vitaminom C

Zbog svoje funkcije kao antioksidant i uloge u imunološkoj funkciji, vitamin C je promovisan kao sredstvo koje pomaže u sprečavanju i / ili lečenju brojnih zdravstvenih stanja.

Bolesti i poremećaje u kojima vitamin C može igrati ulogu: kardiovaskularne bolesti, katarakta, obične prehlade.

Katarakta i vitamin C

Veliki unos vitamina C hranom i veće koncentracije askorbata u plazmi povezani su sa manjim rizikom od nastanka katarakte u nekim studijama. U petogodišnjoj prospektivnoj kohortnoj studiji sprovedenoj u Japanu, veći unos vitamina C u ishrani povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja katarakte u kohorti sa više od 30 000 odraslih osoba starih 45–64 godine.

Skorbut
Nedovoljan unos vitamina C uzrokuje skorbut, koji se odlikuje umorom ili malaksalošću, rasprostranjenom slabošću vezivnog tkiva i krhkošću kapilara.
Skorbut se ispoljava promenama u koži, sluznicama, vezivnom tkivu i zglobovima. Osnovne promene u hipovitaminozi C su poremećaji u strukturi vezivnog tkiva. Nedostatak vitamina C dovodi do poremećaja u sintezi kolagena.
Kardiovaskularni problemi i vitamin C​
Mnogi faktori povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida ili LDL (lošeg) holesterola i nizak nivo HDL (dobrog) holesterola. Vitamin C može pomoći u smanjenju ovih faktora rizika, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Prehlade i vitamin C

u ispitivanjima koja uključuju maratonce, skijaše i vojnike izložene ekstremnim fizičkim vežbama i / ili hladnom okruženju, profilaktička upotreba vitamina C u dozama u rasponu od 250 mg / dan do 1 g / dan smanjila je učestalost prehlade za 50%. U opštoj populaciji, upotreba profilaktičkog vitamina C umereno je smanjila trajanje prehlade za 8% kod odraslih i 14% kod dece

Zaključak

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji se mora uzimati kroz ishranu ili kroz suplementaciju.

Povezan je sa mnogim impresivnim zdravstvenim blagodatima, poput povećanja nivoa antioksidanata, snižavanja krvnog pritiska, zaštite od napada gihta, poboljšanja apsorpcije gvožđa, jačanja imuniteta i smanjenja rizika od srčanih bolesti i demencije.

Sve u svemu, suplementi vitamina C su sjajan i jednostavan način da povećate unos vitamina C ako se borite da biste dobili dovoljno iz svoje dijete.

Preporučujemo da ga ubacite u ishranu vaše celokupne porodice. Zato smo spremili vitamin C porodično pakovanje.