Zašto su cimet,hrom i jabukovo sirće dobitna kombinacija za Vaše zdravlje

Zašto su cimet,hrom i jabukovo sirće dobitna kombinacija za Vaše zdravlje

Saznajte na koji način deluju lekovite supstance iz cimeta i jabukovog sirćeta

 

CIMET

Lekoviti sastojci koji se nalaze u ovoj biljci naveli su naučnike da je ozbiljno ispitaju. Danas se time bavi i zvanična medicina.

Konzumiranjem pola kašičice cimeta na dan, dijabetičari znatno mogu da smanje nivo šećera u krvi. Istraživanja sa Harvard univerziteta nam potvrđuju da sastojci iz kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju.

Kako je dokazano, cimet snižava nivo masti i lošeg holesterola, uništava gljivice i sprečava njihov rast.

U cimetu se nalaze salicilati koji snižavaju povišenu temperaturu i deluju protivupalno.

Istraživanja su pokazala da se cimet može koristiti i kao zamena tradicionalnim konzervansima hrane, zbog toga što njegova esencijalna ulja deluju i antimikrobno.

Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, manje zastupljenih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

U Evropi kao začin se koriste dve vrste ove biljke, cejlonski i cimet kasija (poznat kao kina-cimet).

Prvi nam stiže u vidu štapića, ima nežniju i prijatniju aromu, sadrži od 1,5% do 4% eteričnih ulja, dok kina-cimet miriše oštrije. Hemijski sastav im se ne razlikuje.

JABUKOVO SIRĆE

Brojne studije govore o upotrebi jabukovog sirćeta za regulaciju nivoa šećera u krvi. Jabukovo sirće stimuliše ćelije pankreasa da luče insulin, što podstiče ulazak glukoze u mišićne ćelije i ćelije jetre. Usporava transport glukoze iz creva u krvotok.

Čak se pokazalo da svakodnevnim konzumiranjem jabukovog sirćeta uz ishranu, osobe koje imaju insulinsku rezistenciju (smanjena osetljivost ćelija na insulin) smanje nivo insulina u krvi, a samim tim i apetit.

Jabukovo sirće reguliše odnos glukoze i insulina u krvi, čime se reguliše apetit i potreba za namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom (slatkišima, testom…).

Pored toga, jabukovo sirće povoljno utiče i na nivo masti.

Preporučuje se da jabukovo sirće bude stalni deo jelovnika osoba sa dijabetesom.

Ukoliko imate neke od navedenih tegoba ili sklonost ka gojenju, Cimet Hrom + Jabukovo sirće bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne ishrane.

Konzumiranje se prevetivno savetuje osobama sa genetskim faktorom rizika od nastanka dijabetesa ili povišenog holesterola u krvi.

Ovo znači da, ako ste u bliskom krvnom srodstvu sa nekim ko već ima ovakve tegobe, postoji šansa da ih dobijete i vi.

U tom slučaju, poželjno je i redovno kontrolisanje u zdravstvenoj ustanovi.

Možete ga poručiti preko našeg sajta ili pozivom na brojeve telefona 021/63 23 262 ili 063/60 40 90.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: