Zima je prirodni test imuniteta – šta možemo uraditi da se bolje pripremimo?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Priroda je sinonim za harmoniju. U prirodi stvari funkcionišu na sebi svojstven i uređen način. Sve ređe koristimo prilike da to uvidimo i da joj se divimo, što ne znači da ona u trenucima kada zaboravimo na nju više nije prisutna. Jedan od podsetnika da je priroda uvek oko nas (i u nama) i da traži da je negujemo jeste zima. Zima je način koji priroda pronalazi da nam se obrati, proveri da li smo uradili domaće zadatke na polju zdravih navika i jačanja imuniteta, te nas brzinski propita i pusti na testu, ili nas podgreje i baci u krevet… Hajmo se podsetiti nekih osnova iz ove oblasti i pripremiti za sledeći test. 

Kako je pitanja mnogo, gradivo obimno, a vremena za učenje malo – bićemo koncizni.

 

– Urođeni i stečeni imunitet

Urođeni imunitet je imunitet koji smo nasledili od svojih predaka i kao takav predstavlja prvu liniju odbrane u borbi protiv infekcija, bakterija, virusa. Neki ga još zovu i „urođeni kod“.

Stečeni imunitet je onaj koji se razvija kao posledica kontakta organizma sa stranim telima.

 

 

– Napadi na imunitet

Nezdrava ishrana i stres kao moderni oblici napada na imunitet sve su prisutniji pored tradicionalnih (u smislu fizičkog kontakta) koji imunitet čine slabim i ranjivim. Napad na imunitet takođe mogu činiti i dugotrajna upotreba antibiotika, učestali stres, povećana konzumacija cigareta i alkohola….

Klimatske promene – Nedovoljna količina hladnih dana u toku godine koji bi uticali na suzbijanje bakterija i virusa u našoj okolini. Postoji i podatak da je prošle zime bilo manje od 10 dana dovoljno niske temperature da uradi „čistku“ pa se kao posledica toga pojavila gripa početkom ove zime, čim je došlo do prvog napada na imunitet.

 

 

– Znaci oslabljenog imuniteta

Svako ima periode u kojima mu imunitet slabi. Često ignorišemo očigledne znake oslabljenog imuniteta, a to dovodi do razvoja bolesti koje su mnogo neprijatnije od sprovođenja preventivnih mera.

Neki od znakova oslabljenog imuniteta (pored kijavice, kašlja, povišene temperature i sl.) mogu se prepoznati i na očima, boji i mirisu mokraće, boji kože, umoru i pospanosti…

 

 

– Podizanje svesti o imunitetu

Primarni način podizanja imuniteta je svest o tome šta se može uraditi po njegovom pitanju. Imuni sistem ja kompleksan sistem koji zahteva sveprisutnu svest, budno oko i svakodnevnu negu. Imunitetu je pre svega potrebno:

– kvalitetan san,
– dan bez stresa,
– fizička aktivnost i
– ishrana bogata raznovrsnim vitaminima, mineralima i nutritijentima.

Ili, ako na kratko zađemo u detalje, možemo navesti neke poput: konzumiranja citrusa, čajeva (zeleni i beli) koji podstiču „ispiranje“ organizma, redovnih obroka koji su energični i lako svarljivi poput žitarica, povrća i drugo.

 

 

– Pomoćnici u podizanju imuniteta

– Uz razvoj svesti o jačanju imuniteta i primeni zdravih navika značajnu pomoć u izgradnji i obnovi imuniteta mogu pružiti preparati na bazi ulja semena industrijske konoplje koja ima mnogobrojna blagotvorna dejstva.

U prirodnom preparatu KONOPLJA FORTE, konopljino ulje je enkapsulirano u tablete, i time je jako komforno za upotrebu, a dejstvo je jače. Konopljino ulje je jedino jestivo ulje koje sadrži gamalinolinsku kiselinu koja je veoma važna za podizanje imuniteta organizma.

KONOPLJA FORTE preporučujemo osobama narušenog imuniteta, kao i svima koji žele da svoj imunitet ojačaju i zadrže na tom nivou. Ono što želimo da istaknemo je da ovo ulje ne sadrži THC (sastojak koji izaziva psihoaktivna dejstva) već samo korisne i značajne materije ove biljke za ljudsko zdravlje.

Jedan od najjačih antioksidanasa je vitamin C koji utiče na imuni sistem tako što smanjuje uticaj slobodnih radikala. Vitamin C, kao što verovatno već znate, možemo unositi konzumacijom citrusnog voća, paradajza, paprike, kupusa i drugog voća i povrća.

Drugi značajan antioksidans je takođe vitamin E koji je zaslužan za odbranu organizma od infekcija, bakterija i virusa, a takođe je važan jer usporava proces starenja ćelija u organizmu.

 

 

– Uloga Omega 3 i 6 kiselina u jačanju imuniteta

Omega 3 i 6 masne kiseline neophodne su za ljudsko zdravlje, svakodnevni imunitet i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Konzumiranje ribe kao glavnog izvora ovih kiselina preporučuje se radi njihovog unosa i balansa u organizmu. Osobe koje ne vole ribu ili iz nekih svojih razloga nisu u prilici da je konzumiraju često, unos Omega 3 i 6 kiselina mogu popraviti upravo korišćenjem preparata KONOPLJA FORTE jer konopljino ulje ima gotovo idealan odnos Omega 3 i 6 masnih kiselina.

 

 

I za kraj… uživajte u zimi! Zabluda je da ćemo se izlaskom na hladno odmah razboleti. Naprotiv, dobra preventiva će u kombinaciji sa svežim i hladnim vazduhom pobuditi naš imunitet. Želimo vam da ojačate imunitet i čuvate zdravlje, kako zimi, tako i… uvek! 

 

 

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: