7 razloga da vam doručak bude ovsena kaša

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
7 razloga da vam doručak bude ovsena kaša

Ako ne jedete ovsenu kašu svaki dan, evo sedam razloga zašto bi trebalo da počnete.

1. Ovas može sniziti nivo holesterola, stabilizovati šećer u krvi i pomoći vam da se pokrenete

Ovas sadrži i topljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna formiraju viskozni gel koji pomaže da se snizi holesterol i stabilizuje nivo glukoze u krvi. Nerastvorljivo vlakno u ovasu pomaže kod zatvora i poboljšava zdravlje creva.

2. Ovas može zaštititi vaše srce i vaša creva

Različiti antioksidanti poznati kao avenantramidi nalaze se isključivo u ovasu. Pokazalo se da avenantramidi pokazuju antiinflamatornu i anti-svrab aktivnost, i mogu pružiti dodatnu zaštitu protiv koronarne bolesti srca, raka debelog creva i iritacije kože. Oni takođe mogu igrati ulogu u kontroli krvnog pritiska.

3. Ovas je jednostavan, uravnotežen doručak

Jedna šoljica kuvane ovsene kaše sadrži oko 150 kalorija, četiri grama vlakana (oko pola rastvorljivo i polu nerastvorljivo) i šest grama proteina. Ova moćna kombinacija će vas držati ujutro podalje od dobro poznate posete pekari ili nekom od lanaca brze hrane.

4. Ovas obezbeđuje važne vitamine i minerale

Ovsena kaša bogata hranljivim sastojcima sadrži tiamin, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen i gvožđe.

5. Ovas ne sadrži gluten

Ovas je bez glutena, ali proverite na ambalažama proizvođača da se njihovi proizvodi ne proizvode na istoj opremi kao i druga potencijalno zagađujuća zrna. (Uvek kupujte proizvode bez glutena od renomiranih kompanija i pažljivo pročitajte oznake na hrani.)

6. Ovas vam može pomoći da kontrolišete svoju težinu

Ovas vam može pomoći da se duže osećate siti, a time i da kontrolišete svoju težinu. Nažalost, ugljeni hidrati nisu poželjni u ishrani naročito kada želimo da izgubimo nekoliko kilograma, ali cela zrna mogu da neutrališu glad i istovremeno obezbede prijatan „ahhh“ osećaj za kojim ljubitelji ugljenih hidrata žude. Kao i kod bilo koje druge hrane, vodite računa o veličinama porcija.

7. Ovas može biti i ukusan

Iako se ovas obično spaja sa slatkim namirnicama kao što su braon šećer i cimet ili voće, ovas takođe čini savršen ukusni prilog. Ovas obezbeđuje teksturu sličnu heljdi, a njihov blag ukus je kao prazno platno za razne začine. Možete kombinovati ovsenu kašu sa svojim omiljenim povrćem ili ostacima večere.

Ovas se priprema za nekoliko minuta, a predstavlja ukusan i zdrav obrok. Unećete dovoljno vlakana, omega 3 i 6 masnih kiselina, vitamina i minerala, a sve to bez aditiva i veštačkih boja, veštačkih zaslađivača, ugušćivača, aroma.
Uz to, daje osećaj sitosti i više energije nego neka energetska pića, te ćete sigurno kiosk brze hrane zaobići.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: