Koliko je opasno imati uvećanu prostatu?

Koliko je opasno imati uvećanu prostatu?

Koliko je opasno imati uvećanu prostatu?

 

Otprilike polovina muškaraca starijih od 50 godina ima uvećanu prostatu. U ovom članku možete pročitati neke od osnovnih činjenica koje treba da znate o ovom stanju.

Kako muškarci stare, mnogi doživljavaju tegobe izazvane povećanjem prostate. Ovo stanje je poznato kao benigna hiperplazija prostate (BPH).

Prostata okružuje uretru, šuplju cev koja izbacuje urin iz tela. Kada se prostata poveća, može stisnuti ili delimično blokirati uretru, što dovodi do problema sa mokrenjem.

BPH je prilično često stanje kod starijih muškaraca. U stvari, ovo stanje pogađa oko 50% muškaraca starosti između 51 i 60 godina. Za muškarce od 80 i više godina, prevalencija BPH je približno 90%.

Iako BPH može imati ozbiljne komplikacije, to nije rak i generalno je povezan sa procesom starenja muškarca. Iako uzroci BPH nisu u potpunosti shvaćeni, neki instituti su istraživali da li hormonske promene i rast ćelija kako muškarci stare mogu biti povezani sa razvojem ovog stanja. Ako se ne leči, BPH može dovesti do problema sa bešikom, urinarnim traktom ili bubrezima.

 

Znaci i simptomi

Iako mnogi muškarci sa BPH nemaju simptome, drugi pokazuju znake – simptome donjeg urinarnog trakta. Mogu se kretati od blagih i jedva primetnih do ozbiljnih, ali nivo povećanja prostate nije direktn povezana sa ozbiljnošću simptoma.

Lekari kažu da muškarci obično odlaze kod urologa jer ih nervira što moraju da se bude, ili ih je partner ohrabrio da dođu kod urologa.To je parametar kvaliteta života i to je ono što obično dovodi pacijenta do lekara. Kako muškarac stari, ima veću podložnost povećanju prostate, a zatim traži opcije lečenja, ako to zaista utiče na kvalitet života.

Neki simptomi se mogu pogoršati zbog hladnog vremena ili kao rezultat fizičkog ili emocionalnog stresa. Neki lekovi bez recepta takođe mogu pogoršati BHP, kao što su difenhidramin, pseudoefedrin i oksimetazolin sprej. Brojni lekovi koji se izdaju na recept takođe mogu negativno uticati na BHP, kao što su antidepresivi, lekovi za izbacivanje vode, testosteron i lekovi protiv bolova.

Neki od najčešćih simptoma BPH su:

 

 • Poteškoće pri pokretanju mokraće (oklevanje i naprezanje)
 • Smanjena ili slab protok urina
 • Kapanje urina nakon mokrenja
 • Osećaj da bešika nije potpuno prazna
 • Ponovna potreba za mokrenjem, ubrzo nakon završetka
 • Osećaj bola tokom mokrenja
 • Buđenje noću radi mokrenja
 • Učestalo mokrenje
 • Iznenadni, nekontrolisani nagon za mokrenjem

 

Osoba koja ima simptome BPH treba odmah da kontaktira svog lekara, ako:

 • Potpuno je nesposobna da urinira
 • Mokrenje je bolno, a ima temperaturu veću od 38 stepeni, groznicu ili bolove u telu
 • Oseća bol u donjem delu leđa, odmah ispod grudnog koša, koji nije povezan sa povredom ili fizičkim naporom
 • U urinu ili semenu ima krvi ili gnoja

 

Dijagnoza

Lekar može da dijagnostikuje BPH postavljanjem pitanja o simptomima i fizičkim pregledom. Test urina i rektalni pregled takođe mogu biti potrebni.

U nekim slučajevima se radi test na antigen specifičan za prostatu kako bi se isključio rak prostate. Iako rak prostate i BPH nisu povezani, oni mogu imati neke od istih simptoma.

Ako su simptomi blagi do umereni i nisu previše uznemirujući, kućno lečenje može biti sve što je potrebno da bi se oni držali pod kontrolom. Možda ćete morati redovno da se konsultujete sa lekarom kako biste proverili simptome i bili sigurni da se drugi srodni problemi nisu pojavili.

 

Tretmani

Pošto se BPH ne može izlečiti, lečenje se fokusira na smanjenje simptoma. Lečenje se zasniva na tome koliko su teški simptomi, koliko smetaju pacijentu i da li ima komplikacija. Što su simptomi iritantniji, to bi trebalo da bude agresivnije lečenje.

Komplikacije, kao što su stalna nemogućnost mokrenja, infekcije urinarnog trakta, kamenje u bešici, oštećenje bubrega ili krv u urinu, treba da se leče operacijom. Hirurška intervencija takođe može biti potrebna, ako se simptomi nisu olakšali drugim tretmanima.

U terapiji se osim lekova veoma često koriste i dijeteski suplementi.

Prostatin+ je dijeteski suplement koji se preporučuje svim muškarcima starijim od 45 god kao preventiva ili kao pomoćno sredstvo u terapiji već nastale benigne hiperplazije prostate.

Zahvaljujući zajedničkom delovanju aktivnih komponenti iz sastava, Prostatin+ deluje brzo i efikasno.

Bez obzira što subjektivno poboljšanje nastaje veoma brzo, poželjno je koristiti  preparat 4 nedelje u kontinuitetu.

 

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ostavi komentar

Popularni proizvodi

O nama

Jedan od vodećih proizvođača prirodnih suplemenata i dodataka ishrani u obliku tableta na biljnoj bazi na teritoriji Srbije. Sa vama već 30 godina!

Pratite nas

Pročitajte i: